1 млн. работни места осигурява бизнесът с ВЕИ-тата

Вятърната индустрия – основен двигател на растежа в сектора

1 млн. работни места осигурява бизнесът с ВЕИ-тата
184 ~ 1 мин. четене

Над 1 млн. души в Европа работят в сектора на възобновяемите енергийни източници. Според нов доклад, публикуван от EurObserv’ER оборотът в областта е бил 143 600 000 евро през 2014 г.

Данните от доклада „Състояние на възобновяемите енергии в Европа“ показват, че най-висок дял на работни места е имало в страните Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания. В по-малките страни заетостта при ВЕИ-тата е била по-ниска.

Относно оборота, най-високи проценти се отчитат в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Дания и Испания.

Основният двигател на растежа във ВЕИ индустрията е вятърната енергия. Този раздел от ВЕИ енергетиката е работодател на над 324 000 души и оборотът му възлиза на 48,3 милиарда евро за 2014 г., пише Greentech

Вятърната енергия е водещ фактор за инвестициите във възобновяеми енергийни източници през последните години. Между 2013 г. и 2014 г. инвестициите в проекти за производство на възобновяема енергия са се увеличили значително, особено във вятърната енергетика, се посочва в доклада.

Пазарът на фотоволтаична енергия е бил с оборот 16,4 млрд. евро в Европа и е осигурил 120 000 хил. работни места. Термопомпите и биогоривата са на следващо място, съответно с обороти от 13,8 млрд. евро и 13,4 млрд евро. Производството на биогаз, малките ВЕЦ, термалните слънчеви системии геотермалните системи са сектори, които отчитат оборот в рамките на 1,3-6,1 милиарда евро.

Подкрепи Economic.bg