Талибаните са забранили трансферите на долари

Преводите в твърда валута са се превърнали във важен източник на външно финансиране за Афганистан през годините

Талибаните са забранили трансферите на долари

Снимка: БТА

1440 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Централната банка на Афганистан нареди на търговските банки да изплащат парични преводи само в местна валута. Това е последният ход на талибаните, които се опитват да задържат оскъдните щатски долари, твърдят запознати източници, цитирани от Reuters.

Преводите в твърда валута са се превърнали във важен източник на външно финансиране за Афганистан през годините, но наличността на долари е на привършване след завладяването на страната от талибаните.

Агентските партньори на Western Union в Афганистан получиха директива от централната банка на страната през последните дни да изплащат парични преводи само в афгани.

Преводите, изпратени преди директивата и избрани от изпращача за изплащане в долари, могат да продължат да се изплащат в долари, казва източникът на Reuters.

MoneyGram International заяви, че изплаща средства само в местна валута, без да дава допълнителни подробности.

И двете компании възобновиха трансфера на пари в Афганистан миналата седмица, като спряха услугите през август, след като ислямистите завзеха страната преди месец.

От централната банка не са коментирали.

Под ръководството на временно изпълняващия длъжността управител на централната банка Хаджи Мохамад Идрис, лоялист на талибаните, който няма официално финансово образование, централната банка се стреми да ограничи изтичането на долари. Заради несигурността около действията на талибаните чуждестранната помощ е спряна, а много хора се опитват да изтеглят спестяванията си в долари от страната.

Очаква се по-нататъшният контрол да ускори обезценяването на афгана спрямо долара, изостряйки инфлацията в страна, в която повече от една трета от населението живее с по-малко от 2 долара на ден.

„Обезпокоителен е фактът, че оставащите физически пари в щатски долари ще намалят още повече“, каза афганистански банкер. „С ограниченията, които прогнозираме, доларът ще достигне повече от 100 афгана за брой.“

Преди падането на Кабул на 15 август местната валута се търгуваше за около 80 за долар.

Миналата седмица централната банка е казала на търговските банки да ограничат тегленията от корпоративни клиенти само до местна валута и до около 20% от седмичните оперативни разходи на всеки клиент.

С около 80% банкови депозити в долари, банкерите казват, че контролът трябва да минимизира риска от несъстоятелност.

След повторното отваряне през втората половина на август банките работят с ограничени услуги, включително лимити за тегления от 200 долара и малко банкови преводи.

Подкрепи Economic.bg