Търговските центрове в България също настояват за „данъчна ваканция“

Асоциацията на бизнес сградите в България искат опрощаване на такса смет и отстъпка за данък сгради

Търговските центрове в България също настояват за „данъчна ваканция“

Снимка: pixabay

1272 ~ 2 мин. четене

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) е поредната организация, която изготви пакет от мерки за справяне с кризата заради коронавируса. Като едно от исканията на собствениците на бизнес сгради в страната е мораториум за плащанията на главници по кредити – с продължителност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от блокирането на стопанския живот.

Освен това от АСБС искат и запазване на всички договорени условия по кредитите – лихви, такси, срокове и други – непроменени за срока на отсрочване на кредитите. „Горчивият опит от кризата 2009-2010 г. показа, че банките наложиха едностранно много високи лихви и такси на своите клиенти - това допълнително съсипа компаниите, вече пострадали от кризата“, уточняват от Асоциацията. Те искат още и освобождаване от задължението на собствениците на недвижими имоти от данък сгради за 2 месеца – за периода април-май 2020 г.

Асоциацията настоява и за отстъпка в размер 25% от плащането на дължимия данък недвижими имоти и такса смет за тези, които изплатят цялото си годишно задължение през периода на извънредното положение. Както и изцяло освобождаване на собствениците на бизнес имоти, които имат забрана за извършване на стопанска дейност, от такса битови отпадъци за срока на обявеното извънредно положение – хотели, търговски центрове, магазини.

Сред останалите искания на собствениците на бизнес сгради в страна е да се намали местния данък за прехвърляне на имоти на 1% за период от 6 месеца. Като целта е да  стимулира подновяването на търговията с недвижими имоти и съживяване на напълно замръзналия пазар на имотите. Освен това искат и намаление на нотариалните такси с 50% за сделки, свързани с покупко-продажба на имоти – отново с цел да се стимулира пазарът на имоти.

Асоциацията дава за пример Европейската Централна Банка, която вече даде насоки за прилагане на подобни инициативи на търговските банки. Повечето европейски страни вече са въвели мораториуми с подобни срокове – Румъния въведе 9 месечен мораториум върху плащанията на главници, Унгария прие срок до края на 2020 г.

„Нашите членове са едни от най-големите данъкоплатци на местни данъци и такса смет, а сградите им осигуряват възможността на много глобални компании да разрастват своите офиси в България, осигурявайки високо платени работни места. Неблагоприятното отражение на пандемията върху всички аспекти на социалния и икономическия живот в глобален мащаб предизвиква тежки сътресения и в сектора, в който са активни членовете на Асоциацията“, казва Таня Косева-Бошова, председател на управителния съвет на АСБС.

Коментари: 0