Тарифите за роуминг с Македония падат до 3 месеца (обзор)

Двете страни се договориха за сътрудничество в транспорта, туризма, международните отношения на съвместно правителствено заседание

Тарифите за роуминг с Македония падат до 3 месеца (обзор)

Снимка: МС

До 3 месеца тарифите за роуминг между България и Македония се очаква да паднат. Това ще стане възможно, след като днес бе подписан Меморандум за разбирателство между министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и министерството на информационното общество и администрацията на Република Македония.

Подписи сложиха министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски в присъствието на министър-председателите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев.

Днес правителствата на двете страни проведоха съвместно заседание в Струмица.

Меморандумът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

"Убеден съм, че Коридор номер 8 е като една пълноводна река, около която ще се развие икономика, туризъм и бизнес", допълни Бойко Борисов, цитиран от БНТ. По думите му това е транспортен коридор, който от Албания през Скопие до България, дава възможност да се свърже Азия с Балканите.

Българският министър-председател акцентира, че присъединяването в сферите на инфраструктурата, комуникациите и енергетиката води до инвестиции и до по-високи доходи. Според Борисов перспективата за Македония да стане член на НАТО и ЕС е важна, но подчерта, че това е избор изключително на Македония, и България по никакъв начин не може да се бърка в тези отношения.

Премиерът Борисов изрази желание България и Република Македония да продължат с поредицата от практически действия, за да може да продължи сътрудничеството между двете държави. Той се надява, че освен Коридор номер 8 строителството на пътищата на територията на двете страни ще продължи, акцентирайки върху напречните коридори Солун - Скопие - Белград. "Трябва да имаме пътища, ж.п. линии, пристанища. Това е бъдещето на Балканите. Убеден съм, че когато се влагат пари в строеж не се правят войни", заяви Бойко Борисов.

Българският премиер обяви, че на Балканите е нужна повече скромност, защото по този начин доходите и инфраструктурите на двете страни да се доближат до тези от Западна Европа. "Тайната, поне за нашата политика, е, че тя не е насочена нито към трети страни, а точно обратното - да направим така, че всички на Балканите да получим поравно и достатъчно, както и да бъдат столиците ни присъединени, за да дадем възможност на хората да пътуват, да правят бизнес и да се движат свободно", каза Бойко Борисов. Затова според него еднакво важно е Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, да вървят по своя европейски път. По думите му тайната е работа, скромност, без исторически претенции и гръмки фрази. "Върнем ли се в тема история, приключва бъдещото", добави Бойко Борисов.

Накрая българският премиер отговори на въпрос, отправен от македонски журналист, че не е важно какво твърдят учените какъв език е македонският, а е важно, че хората от двете държави се разбират прекрасно без нуждата от допълнителен превод. "Какво по-важно има от това да се разбираме и да си вървим напред. Винаги може да намерим нещо, за което да се скараме, но отдавна сме се разбрали в нашите отношения да се опитаме да направим практическите неща", добави Бойко Борисов. По думите му България и Република Македония трябва да направят така, че хората да живеят по-добре, без да гледат назад в миналото. По този начин ще избегнат и всякакви ненужни конфликти.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха днес в Струмица Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни.

Българската страна препотвърждава готовността си да оказва подкрепа на Република Македония в нейната стратегическа цел за членство в Европейския съюз. България ще споделя своята експертиза и опит в областта на европейската интеграция, включително чрез изпращане на експерти, организиране на съвместни семинари и обучения.

Работна група между Република България и Република Македония ще създава общ Балкански туристически маршрут. Това стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония.

Министър Ангелкова информира, че двупосочният обмен на туристи е много добър. И поясни, че Македония е сред водещите туристически пазари за България. В периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, като се отчита 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. Така Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари, обясни министърът. Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят черноморските курорти, но също така има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, стана ясно още от думите й. В Македония имате приятели, а България има какво да покаже на посетителите си, коментира от своя страна Ангушев.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски журналисти и туроператори.

Беше договорено и изграждането на междусистемна газова връзка между двете страни, както и съвместни търгове за ток.

Коментари: 0