Търсенето на слонова кост в Китай излиза извън контрол

Стотици хиляди африкански слонове са заплашени от еуфорията

Търсенето на слонова кост в Китай излиза извън контрол
Автор: Михаил Михайлов

Главоломното търсене на слонова кост и луксозни продукти от преработването й е на път да превърне африканските слонове в най-сериозно застрашеното животно на планетата в момента. Основателят на фондацията „Спасете слоновете“ Иън Дъглас-Хамилтън смята, че над сто хиляди екземпляра са заклани за слонова кост само за последните три години. Търсенето на скъпоценната стока обаче е добре дошло за хилядите бракониери, които пристигат от всички краища на света с цел лесно забогатяване.

Китай е най-големият потребител на слонова кост в света, като китайските новобогаташи са развили вкус към екзотични луксозни стоки. Цената на едро на необработени слонски бивни се е утроила за четири години от 2010г. насам, докато цените на дребно за завършен продукт от слонова кост са се увеличили експоненциално. Цените на дребно в Пекин, например, са се увеличили повече от 13 пъти от 2002 г. насам.

Аспинал Фондация, посветена на размножаване на застрашените видове в плен и връщането им в природата, публикува доклад, според който законите, регулиращи продажбите на слонова кост в Китай, не се прилагат достатъчно и злоупотребите главоломно нарастват. В доклада също се казва, че извънконтролната търговия обуславя димна завеса над незаконните продажби и нарастващото търсене застрашава африканските слонове от пълно изчезване само за няколко поколения.

Изследователите от фондацията са посетили 275 търговски обекта, предлагащи продукти от слонова кост в Пекин и Шанхай и установили, че броят на незаконните магазини момента са повече от броя на правно регистрираните такива. Най-малко 78% от слоновата кост в магазините в Пекин са били незаконни, а в Шанхай положението е още по-тревожно, като  89% от стоките не са под юрисдикцията на закона.

Китай е пазар на около 70% от световното потребление на слонова кост в света.

Коментари: 0