Търси се баланс между цена и качество при храните в училищата

Според европейската комисия трябва да се гледа повече качеството, отколкото цената на храните за подрастващите

Търси се баланс между цена и качество при храните в училищата

Снимка: EU Presidency

460 ~ 2 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
България дава за програмите „Училищен плод“ и „Топло мляко“ 20 млн. лв. годишно - половината са европейски средства, а другата половина са от националния бюджет. Те обхващат 3400 училища, а около 430 хил. деца през последната година са обхванати от тази програма. В момента в Народното събрание се обсъжда Новият закон за храните, където много подробно са описани всички европейски норми, включително и тези, които България е добавила в своето законодателство.

Стремим се, съвместно с Министерството на здравеопазването, да намерим оптимален баланс в полза на децата. Това каза зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров на конференцията „Здравословно бъдеще за Европа: Здравословно хранене при децата“, която се провежда днес в Националния дворец на културата (НДК) като част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието е първо по рода си и обхваща темата за здравословното хранене, навиците и възможностите за подобряване на работещата в момента система.

„По отношение на качеството, в училищата се използват само храни с утвърдени държавни стандарти. Това са храни, които са под контрола на държавата. С тези елементи се стремим да намалим дължината на веригата, да намалим цената и да осигурим на децата храна, за която държавата може да гарантира качеството“, добави Цветан Димитров.

Джон Райън, директор „Обществено здраве” в Европейската комисия, обяви, че „целта е качествените продукти да бъдат акцент, а не само ниската цена“. Той каза още, че ще се търсят начини, чрез които храните с високо съдържание на захар, сол и мазнини да са ясно видими за младите хора. По неговите думи 70% от здравните разходи в ЕС са насочени към лечението на хронични болести. Според него трябва да бъдат прекратени нездравословните хранителни навици и държавите от ЕС да могат да направят обща поръчка за закупуване на висококачествени и здравословни храни.

В пресконференцията се включи и Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, която сподели, че съвместно с бизнеса и индустрията ще бъдат започнати дебати относно подобряването на храненето при подрастващите и, че Министерството на здравеопазването разчита на резултатите, които ще бъдат постигнати от днешната конференция.
Подкрепи Economic.bg