Търсят се още 100 млн. лв. за малки и средни предприятия

Одобрени са 202 проекта, договорите ще бъдат подписани до края на годината

Търсят се още 100 млн. лв. за малки и средни предприятия

Снимка: Стоян Йотов

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Министерството на икономиката ще търси допълнително 100 млн. лв. за финансиране на малките и средни предприятия.

Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на пресконференция, представяща резултатите от първия срок за кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, предаде репортер на Economic.bg.

Допълнителното финансиране е нужно заради огромния интерес, проявен от кандидатстващите. Подадени са 844 проектни предложения на обща стойност 436 млн. лв., което е почти 4 пъти повече от предвиденото. От тях са одобрени 202 на обща стойност 116,5 млн. лв. Сред тях се открояват най-вече фирми за производство на метални изделия.

Отново се наблюдава активизиране в Северозапада – 152 от кандидатствалите фирми са от този регион, от тях са одобрени 63. За сравнение през целия предишен програмен период са одобрени 61 проекта от Северозападния регион.

Договорите с одобрените кандидати се очаква да бъдат сключени до края на годината, а след това да започне финансирането по проектите.  

Междувременно се оценяват предложените проекти по втория и третия краен срок. Процедурата трябва да приключи до януари догодина.

Поради огромния интерес е изготвен и резервен списък с 498 проекта. Те успешно са преминали оценяването, но не стигат средства. Именно за тях са необходими 100-те млн. лв. Те могат да бъдат осигурени от бюджета на програмата. Подобна сума би била достатъчна за финансирането на 200 от тези проекти.

Дали и кога ще бъдат достъпни 100-те млн. лв., ще стане ясно след края на другите 2 крайни срока.   

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg