10-те града във Великобритания с най-любезно население

Жителите им правят най-често мили жестове към непознати, сочи проучване

10-те града във Великобритания с най-любезно население

Снимка: Pixabay

7210 ~ 2 мин. четене

Ново изследване показва, че една четвърт от британците вярват, че северните градове в Обединеното кралство показват ежедневно по-голяма гостоприемност от южните. Но кой е номер 1?

В чест на Седмицата на добрите жестове без повод, хотелската верига Travelodge проведе "Доклад за любезното отношение", като проучи мненията на 2 000 възрастни, за да определи кои градове в Обединеното кралство са най-гостоприемни.

Северът се оказа шампион, като седем от топ 10 най-добри градове са от северните райони на Великобритания, съобщава „Мирър”.

Проявата на любезност и гостоприемство не е задължително да е и грандиозен жест, напротив – нещо съвсем обикновено като това да задържиш за някого вратата на асансьора или входната врата, или да помогнеш на някого с багажа по стълбите, или с количката за пазаруване. Поне това са посочените от британците най-мили жестове. В списъка присъстват и прояви на доброта като да отстъпиш място на опашката в супермаркета или да укажеш посоката на някой, който не може да се ориентира.

Може да звучи като нещо малко, но 75% от британците разкриват, че подобна постъпка от непознат може да направи целия им ден по-хубав.

Като цяло британците се оказват любезна нация, като 33% от възрастните показват ежедневно някаква любезност към чужди хора, независимо дали предлагат място на непознати в обществения транспорт или правят на някого комплимент.

Вижте Топ 10 на градовете, където местните правят най-много жестове на доброта, както и процентът на хората, които го правят ежедневно:

10. Лондон – 31%


9. Глазгоу – 32%


8. Кеймбридж – 34%


7. Лийдс – 35%


6. Улвърхамптън – 37%


5. Плимут – 38%


4. Абърдийн – 40%


3. Манчестър – 48%


2. Йорк – 51%


1. Ливърпул – 55%


Подкрепи Economic.bg