10-те най-добри Maserati за всички времена

Италианската марка отбелязва своята 100-годишнина

10-те най-добри Maserati за всички времена

Преди 100 години четирима братя Мазерати (Maserati) отварят малък автомобилен сервиз в сърцето на Болоня, Италия.

В следващите десетилетия бизнесът им преминава през много препятствия, включително войни и банкрут, промяна на собствеността, върхове и спадове. Но през цялото това време компанията не се отклонява от таридицята си да прави стилни и уникални италиански спортни коли.

BusinessInsider подреди 10-те най-горещи модели на Maserati за всички времена.

Вижте ги в галерията:

Alfieri


Най-често с бранда Мазерати се свързва името на единия от четиримата братя – Алфиери. На него е кръстен и този концептуален модел, направен по случай 100-годишнината на компанията

250F


От самото начало Мазерати  е синоним на мощност и скорост. Като този състезателен модел 250F от 50-те години,който печели немалко Grand Prix от световния Формула шампионат с пилот Хуан Мануел Фангио. С тази кола Мазерати успява дори да изпревари и „кончето” на Енцо Ферари.

450S


Този смайващ състезателен автомобил от 1957 г. - 450S, остава един от най-добрите дизайни, излизали от заводите на Мазерати.

3500GT


 В края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век Мазерати като това 3500GT (собственост на Джей Лено) бележи връхната точка в луксозните изпълнения.

Ghibli


По дизайн на легендарния Джорджето Джуджаро, Мазерати Гибли (Ghibli) в края на 60-те години се състезава редом до Lamborghini Miura.


Днес моделът Гибли се продава като спортен седан и все още изглежда твърде добре.

Bora


През 70-те години Мазерати и френските му собственици Citroen отдалечават бранда от класическия италиански стил към по-дързък и модерен вид. Чудесни примери са моделите Бора (Bora)....

Merak


... и този модел Merak. И двата са по дизайн на компанията на Джуджаро Italdesign.

MC12


През 90-те години Мазерати е спасена от колапс от предишните си „смъртни врагове” -  Ferrari. Под ръководството на Ferrari и Fiat брандът Maserati си връща изгубения в предходните десетилетия блясък. Дори получава собствена версия на модела Енцо на Ферари, наречена MC12.

Birdcage 75th


През 2005 г. Мазерати представя Birdcage 75th – почит към състезанието от 60-те години, като прави модел, който е един от най зашеметяващите като конепция. Birdcage 75th е създаден по случай 75-ата годишнина на прочутите дизайнери от Pininfarina.

GranTurismo


В момента този модел е флагманът на компанията.

Днес Мазерати отбелязва своята 100-годишнина на вълната на успеха. Компанията вече е част от новосформираната Fiat Chrysler Automobile и очаква сериозно увеличение на продажбите си.

Коментари: 0