10-те най-добри места за гмуркане в Европа

Старият континент изненадва гмуркачите с чудесна видимост и изобилие от подводен живот

10-те най-добри места за гмуркане в Европа

Вместо да се излежават на плажа по цял ден, много хора избират да прекарат лятната си ваканция по един по-различен начин - като се гмуркат. Когато заговорим за гмуркане, обикновено си представяме отдалечени, екзотични острови, но истината, че и Европа може да изненада приятно любителите на подводния свят. Старият континент се гордее и може да предложи едни от най-добрите места за гмуркане с чудесна видимост и изобилие от подводен живот. Списание SCUBA Diving News подрежда 10 от най-забележителните места в Европа. 

10. Остров Хиос, Гърция 

Островът предлага малки подводни скали и пътечки между впечатляващи скали, колоритни рифове и отвесни скали.

9. Фаноре, Ирландия 

Фаноре предлага гмуркане по брега в кристално чисти атлантически води с изобилие от риба.

8. Сека делла Колумбара, Италия 

Това е едно от най-добрите места за гмуркане в Средиземноморието, където могат да се видят пасажи от баракуди, групери, гигантски кехлибарени рибки и останките на потънал кораб. Той е потънал през 2005 г. и се намира на 20 м. дълбочина.

7. Риф Едистоун, Англия 

Рифът се намира на 12 мили от Плимут. Той се простира от 8 до 60 м. Обсипан е със съкровища от анемонии и останките от древни кораби, с огромна котва от 17 век.

6. Диамантените Скали, Килке, Ирландия 

Твърди се, че съперничи на прочутия Йонгала. Това е гмуркане в студените води на ирландския западен бряг. Заливът е добре прислонен и гъмжи от живот. Теренът е пълен със скали, а водата е наистина чиста.

5. Кораби Табарка, Скапа Флоу, Шотландия 

Това гмуркане предлага истинска красота. Един от корабите е потопен, за да се предотврати подводна атака по време на Втората световна война. Обсипан с живот, той е прекрасно място. Струва си пътуването и е една от изненадите на Скапа.

4. Буру, Остров Мен 

Буру със своето невероятно разнообразие и богат морски живот, предлага истински невероятно гмуркане. В действителност в зоната, изложена на бързото течение, е предизвикателство да се намери дори и един квадратен сантиметър гола скала - толкова изобилен живот има там.

3. Чиркева, Малта 

Главна атракция са останките на кораба Рози MV, както и спиращата дъха подводна топография. Видимостта е много добра и има живот в изобилие - баракуди, змиорки, октоподи, сепии и дори делфини.

2. Блу Хол, остров Гозо 

Остров Гозо се намира в Средиземно море на 5 км по море до Малта. Блу Хол предлага прекрасно остро спускане в синята пропаст с видимост, която изглежда безкрайна и буквално създава усещането, че сте на самия край на света. 

1. Зенобия, Кипър

В Зенобия се намират старите останки на огромен ферибот. Лежейки на левия си борд, останките от кораба започват от 15 м.дълбочина и достигат до 42 м. Възможно най-доброто място в света за дайвинг на дълбочини за развлекателни цели. Видимост на повече от 20 м. и страхотни траектории за плуване. Необходими са няколко гмуркания, за да се види достатъчно от него. 

Коментари: 0