10-те най-големи износители на петрол

Те са подредени според експорта за 2016 г.

10-те най-големи износители на петрол

ОПЕК, Русия и други големи производители на петрол обединяват усилията си за нови мерки срещу дисбалансите на пазара и ограничаване на предлагането.

В очакване на новини в тази посока и леки ръстове в цените в последните седмици, CNBC класира най-големите производители, ползвайки данни за добива за август 2017 г., което вече представихме.

Сега телевизията прави подреждане и на 10-те най-големи износители на петрол.

Вижте ги:

10. Ангола

Ангола е изнасяла по 1,7 млн. барела дневно през 2016 г., по данни на ОПЕК. Петролният бизнес допринася за 45% от брутния вътрешен продукт на страната и 95% от износа й. От присъединяването си към ОПЕК през 2007 г., тя е шестият най-голям износител в картела.

9. Нигерия

Страната с най-голямо население в ОПЕК, е най-големият производител и износител в Африка. Тя също е изнасяла по 1,7 млн. барела дневно през 2016 г.

8. Венецуела

Изпадналата в неплатежоспособност държава е изнасяла по 1,9 млн. барела дневно през 2016 г. Тя разчита изцяло на приходите от петрола, за да задоволява дори елементарни нужди като внос на храни и медицински изделия.

7. Иран

Иран е изнасяла почти 2 млн. барела дневно през м.г. Наскоро обаче американският президент Тръмп заплаши, че може да спре ядреното споразумение с Техеран, което може да означава нови санкции и вероятно забрана за износ на петрол.

6. Кувейт

Кувейт е експортирала почти 2,1 млн. барела дневно през 2016 г. Петролният и газов сектор на страната членка на ОПЕК допринася за 60% от нейния БВП и 95% от приходите от износ.

5. Обединени Арабски емирства

Емирствата са изнасяли почти 2,5 млн. барела черно злато на ден. Около 40% от БВП на страната идва от износа на петрол и газ. Страната, която обединява 7 емирства, се присъединява към ОПЕК през 1967 г.

4. Канада

Канада изнася почти 3,2 млн. барела дневно през м.г. Страната не е член на ОПЕК, има третите най-големи петролни резерви в света.

3. Ирак

Ирак е вторият най-голям производител и износител в ОПЕК. Тя е изнасяла по 3,8 млн. барела дневно през 2016 г.

2. Русия

Русия е най-големият износител на петрол извън ОПЕК и най-големият производител в света. Износът й през 2016 г. е 5,1 млн. барела дневно.

1. Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е водещият износител и втори най-голям произовдител на петрол в света. Лидерът на ОПЕК е изнасяла 7,5 млн. барела дневно през 2016 г.

Коментари: 0