Най-добрите и щедри държави в света

В България индексът на щедростта е сред най-ниските в рейтинга

Най-добрите и щедри държави в света

Снимка: Pixabay

1432 ~ 1 мин. четене

Фондацията за подпомагане на благотворителни организации обяви кои са най-добрите държави в света, пише британския The Telegraph. Специалистите на фонда проведоха "водещото световно проучване на щедростта", както самите те го нарекоха.

Представители на повече от 100 държави по света бяха оценени по три критерия: помощ за чужденец, дарение на пари и доброволчество. В резултат на това на всяка държава бе даден световен индекс, въз основа на който бе съставен рейтинг на доброта и щедрост.

Безспорният лидер на рейтинга е Мианмар (Бирма). Според проучването 91% от жителите на тази страна през миналата година са дали средства за благотворителност, 53% заявяват, че са помогнали на непознати, а 51% споделят, че доброволно са помогнали на различни организации.

Общият индекс на Мианмар е 65%. Високите резултати вероятно са резултат от будизма на Теравада, практикуван от значителна част от населението в Мианмар, така че последователите му да подкрепят онези, които живеят в монашески живот.

В класацията следват Индонезия (60%), Кения (60%), Нова Зеландия (57%) и САЩ (56%). Специалистите отбелязаха щедростта на жителите на Австралия, Канада, Ирландия, Обединените арабски емирства и Холандия. Индексът на България е 19% и е сред най-ниските в проучването. 

В списъка на държавите, които не се славят със щедрост са Йемен, Китай, Литва, Грузия, Латвия, Чехия, Армения и Хърватия.Подкрепи Economic.bg