Румънската икономика расте с близо 9%

Това е два пъти над растежа на българската икономика

Румънската икономика расте с близо 9%

Темповете на растеж, които отчита румънската икономика, продължават да впечатляват. През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на северната ни съседка е нараснал с внушителните 8.6% на годишна база, оставайки зад себе си всички останали държави в Европейския съюз. Според румънската Национална комисия по прогнозиране за цялата 2017 г. растежът ще бъде 6.1%.

„С ръста в Германия, която представлява пазар за 20% от румънските стоки, виждаме силното външно търсене да компенсира очакваното охлаждане на вътрешното търсене (при по-високи лихвени проценти, по-нисък фискален импулс, по-слаба румънска лея), което трябва да помогне да се избегне по-рязко забавяне в бъдеще“, коментират анализатори на от ING Bank Romania. Банката обаче смята, че забавяне все пак ще има, но преди това ще видим още няколко тримесечия с внушителен резултат.

За сравнение, румънската икономика в момента расте два пъти по-бързо от българската (3.9%) и повече от три пъти над средното за ЕС ниво (2.5%).

Коментари: 0