10-те най-високоплатени жени в спорта

Тенисистките доминират класацията

10-те най-високоплатени жени в спорта

Женският спорт не е толкова високоплатен като мъжкия, но все пак представителките на нежния пол изкарват немалко средства по терените.

Най-добре платените спортистки в света получават общо 124 милиона от заплати, рекламни договори, наградни фондове и други източници на приходи, сочи подреждането на сп. „Форбс” за 2016 г. То изчислява доходите на звездите от юни 2015 до юни 2016 г.

Листата е доминирана от тенисистки.

Вижте Топ 10:

10. Южени Бушар – 6,2 млн. долара


Бушар направи силно завръщане през 2014 г., достигайки финала на Уимбълдън. Има и договори с Nike, Usana и Rolex от миналата година. Тази година тя не се представя така добре ан корта, със спечелени едва 700 000 долара от наградни фондове, така че повечето й приходи идват именно от рекламните договори.

9. Виктория Азаренка – 6,6 млн. долара


Половината й доходи са от награди, а останалата – от рекламни договори, сред които Nike, Wilson, Citizen и Esurance.

8. Ана Иванович – 7,4 млн. долара


И за нея тази година не е сред най-силните на корта, падайки до 16-о място в ранглистата. За неин късмет има договори с Dubai Duty Free и Shiseido на стойност над 5,5 млн. долара. Спечелила е останалите 1,9 млн. долара от наградни фондове.

7. Гарбине Мугуруса – 7,6 млн. долара


 Испанската тенисистка има договор с Adidas, според който получава бонуси за всяко добро представяне на корта. Това й е донесло отлични приходи тази година, след като тя победи Серена Уилямс на „Ролан Гарос”.

6. Каролине Возняцки – 8 млн. долара


И датската тенисистка от полски произход Каролине Возняцки партнира с Adidas, която е спечелила за последната година 7 млн. долара от договори и 1 милион от спортни победи. Предстои й участие на Олимпиадата в Рио това лято, където ще носи знамето на Дания при представянето на отбора на откриването на игрите.

5. Агнешка Радванска – 10,2 млн. долара


Полската тенисистка имаше силна година, досигна номер 2 в света и е спечелила повече пари от наградни фондове на корта (5,2 млн. долара), отколкото от реклами (5 млн. долара), за разлика от повечето участнички в класацията до тук. Има договори с марки като Babolat, Lexus, Workday, Rado и Amica.

4. Даника Патрик – 13,9 млн. долара


Американската автомобилна състезателка е една от двете дами в Топ 10 извън тениса. Тя обаче е по-известна не като участник в NASCAR, а с рекламните си участия. През годината е спечелила 2 млн. долара от спортни награди и останалото – от рекламни договори.

3. Ронда Роузи – 14 млн. долара


ММА състезателката е втората дама в подреждането извън тениса. Макар и да загуби през ноември големия си бой с Холи Холм, това не се е отразило зле на финансите й. 10 млн. от приходите й са от състезания, още 4 млн – от рекламни договори.

2. Мария Шарапова – 21,9 млн. долара


И ето, че отново тенисистките превземат върха на класацията. Втора е Мария Шарапова, която едва ли ще запише последната година като най-успешната си, защото се провали на допинг тестовете и получи забрана да играе в срок от 2 години. Някои от спонсорите й прекратиха партньорство с нея, други останаха. Тя е изкарала 20 млн. от договори за последната година и едва 1,9 млн. долара на корта.

1. Серена Уилямс – 28,9 млн. долара


Вероятно без изненада, Серена Уилямс е на първо място по приходи сред дамите в спорта. Тя е получила от рекламни договори точно колкото и Шарапова – 20 млн. долара. Но за разлика от рускинята, е изкарала на корта доста повече - 8,9 млн. долара.

Коментари: 0