Елвин Гури трябва да почака още за Telenor Banka

Централната банка на Сърбия не е одобрила сделката между Telenor Group и River Styxx Capital

Елвин Гури трябва да почака още за Telenor Banka
2210 ~ 2 мин. четене

Фондът River Styxx Capital на българския предприемач Елвин Гури и Telenor Group не са получили съгласието на Националната банка на Сърбия за предложеното стратегическо партньорство за Telenor Banka. От норвежката телекомуникационна компания обаче са казали в съобщение до сръбските медии, че очакват бъдещи преговори и положителен изход на сделката.

Стратегическото партньорство, обявено през есента на миналата година между двете компании, има за цел да разшири дейността на финансовата институция и да подобри услугите и предложенията ѝ към пазара за нейните клиенти. Споразумението дава правото на
River Styxx Capital да придобие 85% от акциите, докато Telenor запазва 15%.

Telenor стартира Telenor Banka през септември 2014 г. като първата мобилна и онлайн банка в страната, която има за цел да предложи най-съвременни и иновативни онлайн финансови услуги на гражданите на Сърбия. След три години операции Telenor Banka има повече от 350 000 клиенти и расте.

"Ние силно вярваме в потенциала на Telenor Banka и искаме да се присъединим към сръбския банков пазар като нов инвеститор. Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на Telenor Banka, така и на сръбския пазар“, каза  Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

"Стратегическото партньорство с River Styxx Capital е важна стъпка в кривата на растежа на Telenor Banka, тъй като искаме да продължим да изграждаме своя бизнес и портфолио от услуги. Telenor продължава да бъде уверена, че опитът и финансовите постижения на партньора, както и неговата репутация, ще бъдат ценен актив в бизнеса на бъдещата банка. В бъдеще ще подкрепим всяка следваща стъпка, която ще допринесе за положителното приключване на този процес ", казва Ингеборг Офтсхус, изпълнителен директор на Telenor Serbia и председател на Съвета на директорите на Telenor Banka.

Елвин Гури е един от създателите на известната кредитна компания „Джет Файнънс”, продадена по-късно на „БНП Париба”. Сред бившите му работодатели са Европейската банка за възстановяване и развитие и „Прайс Уотърхаус”. Към момента е и Изпълнителен директор на инвестиционния фонд Empower Capital, който оперира с 21 милиона евро, предоставени от Европейския инвестиционен фонд по инициативата JEREMIE, с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании в етап на растеж.

В последния месец излезе новината, че Telenor продава бизнеса си на Балканите - България, Сърбия и Черна гора, а вероятно и Унгария, на американски фонд, за сума възлизаща на 2 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg