Telenor стартира отново програмата си за хора с увреждания

Инициативата Open Mind се провежда за трета поредна година

Telenor стартира отново програмата си за хора с увреждания

Снимка: Telenor

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Днес повече от всякога хората с увреждания имат шанс да се включат активно в социалния живот и на пазара на труда благодарение на технологиите. Именно тяхното бурно развитие и иновациите през последните години позволяват на мнозина да преборят ограниченията. Около това мнение се обединиха участниците по време на конференция на Telenor, на която компанията обяви третото издание на програмата си за хора с увреждания Open Mind.

В рамките на инициативата за мобилният оператор ще приеме в редиците си трима нови служители с физически увреждания. Open Mind ще им даде възможност да повишат квалификацията и конкурентоспособността си чрез работа в компанията. Участниците в тазгодишното издание ще се присъединят към звената „Клиентски жалби“, „Обслужване на клиенти“ и „Устойчиво развитие“. 

Те ще работят по конкретен проект за период от две години, а Telenor ще им осигури отворена и достъпна работна среда и съответното за заеманата позиция финансово възнаграждение. През този период участниците ще могат да обогатят знанията и уменията си, да се учат от най-добрите професионалисти в компанията и да натрупат опит и увереност. След приключване на участието си те ще получат възможност да останат на постоянна работа или да получат подкрепа за професионална реализация извън компанията. 

Програми като Open Mind са печеливш ход за три страни. „За участниците в тях, за обществото като цяло, защото въпросните участници се превръщат в данъкоплатци, но и защото по този начин бихме могли да направим нещо положително за обстоятелствата и средата за хората с увреждания“, обясни изпълнителният директор на Telenor Оле Бьорн Шулстъд. 

„Човечеството и особено Европа изпитва нужда от повече работна ръка и тя си позволява да загърби такъв огромен потенциал, какъвто имат хората с увреждания само защото някой смята, че ако човек говори малко по-бавно или се движи малко по-различно, едва ли няма потенциал да върши работа“, коментира Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с уврежданията. 

Според ръководителя на програмата в Норвегия Ингрид Ииме ключът към включването на хората с увреждания пълноценно в обществото се намира именно на пазара на труда и се крие в осигуряването на тяхната заетост. 

Програмата за хора с увреждания се провежда ежегодно като част от дългосрочната стратегия по корпоративна отговорност на Теленор и глобалната инициатива на Теленор Груп Open Mind. През 2015 година компанията посрещна първите петима участници в програмата, които работиха в дирекциите „Управление на процеси“, „Правни отношения“, „Финанси“, „Технологии“ и „Грижа за клиента“, а през 2016 следващата вълна от участници – отново петима на брой се присъединиха към екипите на „Човешки ресурси“, „Грижа за клиента“, „Маркетинг“. 
Коментари: 0