Теменужка Петкова: Временно прекратяваме концесията на мина \"Оброчище\"

Причината е неизплатени задължения към бюджета

Теменужка Петкова: Временно прекратяваме концесията на мина \

Снимка: Economic.bg

Концесията на мина "Оброчище" ще бъде прекратена временно заради задължения на концесионера към бюджета, които са в размер на близо 205 000 лв., съобщиха от Министерство на енергетиката. 

"На това основание от правото, което ми дава законът за подземните богатства към бюджета, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера", заяви енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ. 

Временно се спират всички дейности по добив, но останалите задължения остават, подчерта тя. Петкова призова миньорите, които вече 5-и ден са под земята в знак на протест заради поредното им забавяне на заплатите, да излязат от мината.

Министърът на енергетиката добави още, че във времето, в което концесията временно е спряна, концесионерът е длъжен да изплаща трудови възнаграждения. По думите й временното спиране не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е задължително да се увеличи срокът на концесията заради временното спиране на договора. 

Въпреки, че въздухът в мината се влошава, миньорите не прекратяват протеста си. Те очакват представители на властта, с които да обсъдят проблемите на мината и неизплащането на възнагражденията им.

Очаква се днес представител на министерство на икономиката и омбудсманът Мая Манолова да пристигнат в мина "Оброчище". 
Коментари: 0