Тереза Мей е на път да бъде отстранена от властта

От кабинета на британския премиер потвърдиха, че назрява криза в управляващата Консервативна партия

Тереза Мей е на път да бъде отстранена от властта

Снимка: БТА

Тереза Мей е изправена пред отпор от своята управляваща Консервативна партия заради готовността си да удължи преходния период след Brexit с около година, за да успее да сключи споразумение с ЕС, пише Business Insider.

Ангажиментът, който британският премиер пое при срещата си вчера с останалите европейски лидери в Брюксел, означава, че няма да излезе напълно от Блока до края на 2021 г. Дотогава страната ще бъде принудена да допринася с милиарди евро за европейския бюджет.

Пред BBC Мей днес коментира, че удължаване на преходния период вероятно няма да се наложи, но призна, че може и да се стигне до добавяне на няколко месеца към сегашния едногодишен преходен период, който ще започне да тече след 29 март 2019 г.

С едно потенциално удължаване на този период ще се удължи и времето, през което депутатите в Лондон и Брюксел ще могат да одобрят бъдещо споразумение за свободна търговия. Също така ще се удължи времето за преговори как да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Един по-дълъг преходен период обаче би означавал повече пари, които Великобритания трябва да плати на ЕС до окончателното си излизане.

Именно затова в Лондон и депутати, които подкрепят Brexit, и такива, които са за оставане в ЕС, реагираха гневно след предложението на Мей към останалите европейски лидери. Изявеният поддръжник на отцепването от Блока Надин Дорис, която е от Консервативната партия, призова депутатите на партията да отстранят Мей като неин председател. Дорис предлага Мей да бъде свалена и като премиер на Обединеното кралство, ако приеме по-дълъг преходен период.

Про-Brexit настроеният консерватор Бил Кеш заяви, че един по-дълъг преходен период би бил „напълно скандален”, добавяйки, че той би принудил Великобритания да плати десетки милиарди евро повече от това, което вече е договорено с Брюксел. Неговият колега Джон Редууд описва възможността за по-дългия преходен период като „неприемлива”.

Потвърждение за назряващата криза в Консервативната партия дойде и от самия кабинет на Тереза Мей. От Даунинг Стрийт 10 са разпратили имейл до консервативните партии, в който ги призовават да мислят „трезво и спокойно”.
Коментари: 0