Тери Пратчет \"живее\" чрез скрит уеб код

Идеята за скрития уебкод е повлияна от книгата \"Пощоряване\"

Тери Пратчет \
488 ~ 1 мин. четене

Технологично образованите фенове на Тери Пратчет измислиха хитър и добър начин, чрез който да почетат паметта на починалия наскоро писател и да увековечат името му. Така той ще бъде навсякъде и никъде – криещ се в кода на интернет, пише Guardian.

33-ата поредна книга на Пратчет „Пощоряване“ (Going Postal) разказва за изграждането на подобна на интернет комуникационна система от семафорни кули. Когато Джон Миличков – синът на нейния изобретател – е убит, се създава код, наречен „ГНУ Джон Малкович“, чрез който името му продължава да циркулира по комуникационни линии. Г означава, че съобщението трябва да бъде предадено, H – “Not logged”, a Y – че съобщението трябва да се повтори отново, щом се достигне до неговия край. Вследствие на така създадения код името на Джон се повтаря до безкрайност в системата, тъй като:

„Човек не е мъртъв, докато все още споменават името му“

Така че, какъв по-добър начин да бъде запомнен писателят, измислил тази система, от „ГНУ Тери Пратчет“? Чрез идеята на книгата, потребители на Reddit създават код, който всеки с елементарни познания по уеб кодиране може да сложи в своя уеб сайт. В случай че потребителите изписват затруднение, те винаги могат да използват плъгините на Wordpress и други платформи. Кодът се казва XClocksOverhead и има хедър „ГНУ Тери Пратчет“.

Цитат от „Пощоряване“ гласи: „Ако си умрял, като че ли беше по-добре да си легнеш между кулите, отколкото да лежиш под земята“.

Коментари: 0