Терористи на „Ислямска държава“ се крият в Европа

Това твърди белгийски джихадист, осъден на смърт

Терористи на „Ислямска държава“ се крият в Европа
1332 ~ 1 мин. четене

Осъденият на смърт джихадист Тарик Джадаун твърди, че терористи на групировката "Ислямска държава" се крият в Европа. Това разказа той в свое интервю за белгийска телевизия от иракски затвор, където очаква смъртната си присъда.

Преди година Тарик Джадаун бе обявен за мъртъв от "Ислямска държава", а сведенията бяха потвърдени и от семейството му. Месец по-късно стана ясно, че е пленен в Мосул и е подложен на разпити от силите на САЩ.

Тарик Джадаун е заловен в Ирак и в момента той изразява готовност да съдейства на белгийските власти по разследване на терористичните мрежи, при условие, че те ще му помогнат да не бъде осъден на смърт. Установено е, че той е обучавал деца за джихадисти и е поел отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 г. от името на ИДИЛ.

Джихадистът отправи и видеопослание със заплахи към Белгия, в което заяви, че страната ще бъде разрушена и гражданите й никога повече няма да спят спокойно.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел отказва преговори с него или други военнопрестъпници, като обяви, че за тях няма място повече в страната.

Към днешна дата Джадаун иска да се върне в Белгия при семейството си и да се извини на пострадалите от атентатите в Брюксел и Париж. Той предлага да разясни "защо са се случили някои неща".Подкрепи Economic.bg