Терористите от Брюксел целяли ядрена атака?

Убит е служител по сигурността в АЕЦ „Тианж“, пропускът му е откраднат

Терористите от Брюксел целяли ядрена атака?
328 ~ 1 мин. четене

Атентаторите от Брюксел вероятно са целяли ядрена атака. Това сочат последните информации, разкрити от белгийските служби за сигурност.

Служител по сигурността на АЕЦ „Тианж“ е бил убит, а пропускът му за централата е бил откраднат. Пропускът е осигурявал достъп до стратегически обекти на територията на ядрената мощност. Служителят е бил убит в Шарлероа през нощта в четвъртък, докато разхождал кучето си.

Покрай суматохата около атентатите, убийството обаче е останало извън общественото внимание. Мотивите за него все още не са известни, но съществуват подозрения, че джихадистите са планирали атентат и в ядрената централа.

Казусът е важен за разследването, тъй като е известно, че атомните централи са сред потенциалните цели на терористичната клетка, която извърши атентатите в Париж и Брюксел. Именно поради тази причина АЕЦ „Тианж“ бе евакуирана почти мигновенно след взривовете във вторник, съобщава в. Dernière heure.

Преди месец белгийската преса разкри, че джихадистите са шпионирали директора на програмата за ядрени изследвания. Вътрешният министър Жан Жамбон отказа да съобщи подробности за мерките за сигурност в атомните централи, но малко по-късно се разбра, че около тях са разположение военни части.

Подкрепи Economic.bg