Tesla купи терен край Остин за новата си американска фабрика

Очаква се строителството да започне през третото тримесечие

Tesla купи терен край Остин за новата си американска фабрика

Снимка: Unsplash

Tesla придобива земя на стойност 5 милиона долара край Остин, Тексас, за да построи новата си фабрика, и е напът да осигури над 60 милиона долара стимули за проекта, съобщава Electrek. Сайтът съобщи още миналия месец ексклузивно, че новият завод на производителя на електрически автомобили ще е в Остин. Другата разглеждана локация беше в Тълса, Оклахома.

Явно обаче вече изборът е направен и той е Остин, а там се планира да има производствена линия за Model Y до края на годината.

Компанията на Илон Мъск купува 2 100 акра земя, за да построи фабриката. Понастоящем земята е заета от площадка за добив на пясък и чакъл, но Tesla купува терена за малко над 5 милиона долара, което става ясно от заявление  до офис на местните власти.

Сайтът съобщава още, че строителният екип на Tesla вече се готви да строи на мястото, което е близо до летището в Остин.

Покупката на терена обаче все още няма одобрение от всички местни власти. Строителството на новата фабрика на Tesla се очаква да започне през третото тримесечие на 2020 г., след получаването на всички одобрения.

Компанията се нуждае от одобрение от местна община, за да може да получи до 68 милиона долара отстъпка от имотните данъци за 10 години. Сумата ще бъде част от по-широк пакет от стимули от окръг Травис, Тексас, и държавата.

Изпълнителният директор Илон Мъск нарича новата фабрика на Tesla „Cyberruck Gigafactory“, тъй като там ще бъде произвеждан и новият електрически пикап на компанията.
Коментари: 0