САЩ ще финансират с $200 хиляди независими медийни групи в България

Целта е да се укрепи демокрацията в страната, а медиите и гражданското общество са нейните стълбове

САЩ ще финансират с $200 хиляди независими медийни групи в България

Американското правителство ще подкрепи с 200 000 долара независимите медии и гражданското общество в България, съобщиха от Посолството на САЩ в София. В информацията се посочва, че това са стълбовете на една стабилна демокрация в България. Средствата ще бъдат отпуснати посредством Американската агенция за международно развитие.

Тази помощ ще допринесе за укрепване на гражданското участие и прозрачността, особено по време на пандемията COVID-19, се посочва в съобщението.

„Ние приветстваме предложения, които ще засилят капацитета на медийните участници и организациите на гражданското общество за противодействие на негативния ефект на COVID-19 върху обществото, свободните медии и върховенството на закона“, казват от посолството.

Проектите трябва да бъдат инициирани от организации на гражданското общество, законно регистрирани в България, и да бъдат географски ограничени до територията на България. Проектите могат да включват транснационални партньори от нови страни членки на ЕС или Черноморския регион.

„Посолството на САЩ в София стои рамо до рамо с независимите медии и гражданското общество в България“, се казва още в позицията.

Коментари: 0