Tesla не произвежда достатъчно батерии за домакинствата

Това е установило изследване на други играчи в сектора

Tesla не произвежда достатъчно батерии за домакинствата

Снимка: Pxhere

896 ~ 1 мин. четене
Само 12% от всички соларни покриви в САЩ разполагат с батерия, която да съхранява генерираната, но неизползвана от домакинството, електроенергия. Това сочи изследване на компанията EnergySage и организацията North American Board of Certified Energy Practitioners.

Това обаче не се дължи на слабо търсене на батериите от страна на клиентите. Дори напротив – 55% от купувачите на соларни покриви искат към тях да притежават и батерията Powerwall, която се произвежда от компанията Tesla. Компанията на милиардера Илон Мъск от своя страна препоръчва домакинство с площ около 200 м2 да имат инсталирани поне две такива батерии, които да продължат да подават ток, ако традиционната електропреносна мрежа откаже, а е облачно. Двете батерии струват около 14.5 хил. долара без разходите за инсталация.

Клиентите трябва да направят предварителни поръчки на батерии Powerwall на сайта на Tesla, но по този начин на практика батериите се продават отделно от соларните покриви на компаниите, които ги произвеждат. Производителят на едноименните електромобили обаче се бави много с производството и доставката на въпросните батерии и така предизвиква недоволството на клиентите, които вече имат инсталиран соларен покрив. До известна степен така Tesla отблъсква американците от идеята за преминаване към екологичен източник на електроенергия.

През януари главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск по повод представения финансов доклад за четвъртото тримесечие на 2018 г. обясни, че компанията изпитва остър недостиг на батерии за своите електромобили. Поради това се е наложило някои от производствените линии за Powerwall да бъдат ангажирани със създаването на още батерии за колите на Tesla.
Подкрепи Economic.bg