TikTok се изправя пред разследващите органи на Франция

Все повече европейски държави поставят под въпрос политиките на социалната мрежа за защита на личните данните

TikTok се изправя пред разследващите органи на Франция

Снимка: Pixabay

156 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Френският регулатор по поверителността започна разследване срещу китайската социална мрежа TikTok, която е част от портфолиото на ByteDance. Това е поредното разследване на страна от Европейския съюз по отношение на политиките за поверителност на личните данни в платформата, пише Bloomberg.

Френският регулаторен орган CNIL ще разгледа редица въпроси, включително и как компанията общува със своите потребители и как осигурява безопасност на децата в социалната медия. Всичко това е част от разследването по отношение на плана на TikTok да изгради свой център за данни на територията на Европейския съюз.

От CNIL обявиха, че за да създаде TikTok дейта център в Ирландия, трябва да докаже, че базата ще отговаря на необходимите условия според правилата за защита на потребителските данни в ЕС. Социалната мрежа обяви преди седмица, че ще изгради първия си център за данни в Европа, като инвестицията е на стойност 420 млн. евро.

Нидерландската комисия за защита на данните съобщи през май, че разглежда политиките на TikTok за поверителността на деца, а датският регулатор започна сходно разследване през юни. Също така китайската компания е във фокуса на британските регулатори от миналата година.

TikTok е под голям натиск и от американския президент Доналд Тръмп. Той заяви, че ще забрани приложението на територията на САЩ, като се аргументира с гарантирането на националната сигурност в страната. Microsoft преговаря за придобиването на бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Подкрепи Economic.bg