Корпорациите забавят напредъка си към чиста енергия

Необходима е продължителна глобална активност, за да се компенсират слабите резултати от първото полугодие

Корпорациите забавят напредъка си към чиста енергия

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Корпоративният апетит за чиста енергия намалява, оставяйки целите за устойчиво развитие далеч след тези за повече приходи. Това е така, тъй като разпространението на пандемията от коронавирус променя потреблението на електричество и като цяло начина на живот, пише Bloomberg в свой анализ.

Възобновяемата енергия, която през тази година корпорации и държавните институции в най-голямата икономика в света ще консумират, се очаква да бъде под рекордните 13.6 гигавата от миналата година, сочи доклад на BloombergNEF. От началото на тази година до юли договорените доставки на чиста енергия за корпорациите в САЩ са за 4.3 гигавата, което е под нивото от 6 гигавата за същия период на миналата година.

През юли доставките на чиста енергия възлизат на 4.3 гигавата, което е с 1.7 гигавата по-ниско от отчитането за същия месец на 2019 г. Спадът идва, тъй като корпорациите и обществените институции използват по-малко енергия и намаляват въглеродните си отпечатъци, принуждавайки повече хора да работят от вкъщи, а не в офиси.

Изкупуването на чиста енергия от компании и публични институции в САЩ се забавя

„Става трудно да се обхване големината на ангажимента за чиста енергия, ако една компания не знае как ще изглежда отпечатъкът им в краткосрочен и дългосрочен план“, коментира Кайл Харисън, анализатор в BNEF.

Тогава провокира въпроси, защото бавното търсене и променящата се активност на потребителите навредиха на перспективите за дългосрочните цени на електроенергията, увеличавайки опасенията на купувачите. Тексас е исторически най-големият корпоративен пазар в Америка и отчете сделки само за 940 мегавата през първото полугодие на 2020 г., в сравнение с 5.5 гигавата за същия период на миналата година.

В световен мащаб корпорациите и публичните институции се споразумяха за 8.9 гигавата електроснабдяване през първите седем месеца на тази година, което е малко повече от подписаните за миналата година 8.6 гигавата. В частност, Латинска Америка, Тайван и Австралия забелязват ръст на договорите, но ще е необходима продължителна глобална активност, за да се компенсира спадът в САЩ, които са най-големият корпоративен пазар.

„Спадът в американската активност може да бъде предвестник за спад в в други краища на света в дългосрочен план“, сподели Харисън. „Връщането към резултатите преди Covid-19 е важно, защото изпраща сигнал как корпорациите трябва да купуват чиста енергия“, добави анализаторът.

Коментари: 0