Тим Кук: Регулациите са неизбежни, тъй като свободният пазар не работи

Той е против прекомерното събиране на лични данни, но Apple продължава да привлича приходи от Google, за да може нейната търсачка да е по подразбиране в iOS устройствата

Тим Кук: Регулациите са неизбежни, тъй като свободният пазар не работи

Снимка: БТА

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е убеден, че регулациите в технологичния сектор са „неизбежни“, а моментът за тях е назрял и причината за това е, че свободният пазар не работи. Това стана ясно от думите му по време на интервю за Axios по HBO.

„Аз съм голям фен на свободния пазар. Но трябва да признаем, че свободният пазар не работи", коментира Кук и допълва, че вдигането на нивото на регулациите е неизбежно. 

В своя реч, произнесена в Брюксел през октомври, изпълнителният директор на Apple направи необичайното на пръв поглед изказване, хвалейки нововъведения и силно рестриктивен европейски Общ регламент за защита на лични данни (GDPR). Кук настоя за подобен секторен закон и в САЩ. 

Сега той призна, че не е привърженик на регулациите като цяло, но все пак е на мнение, че скоро Конгресът и администрацията ще предприемат подобни мерки. „Компаниите не трябва да се страхуват“, изтъква Кук, според когото затягането на правилата не означава противопоставяне на личната неприкосновеност срещу печалбата, нито срещу техническите иновации. Той обръща внимание, че технологията сама по себе си не е добра или лоша, но компаниите трябва да си дадат сметка, че техните продукти може да бъдат използвани неправилно. 

Тим Кук никога не е криел своето негативно отношение към прекомерното събиране на лични данни, което според него е облагодетелстващо за големите компании. Критиките му често са насочени към Facebook и Google, които ползват събраната информация предимно, за да печелят след това от реклама. 

Коментарите на Кук обаче противоречат на практиките на Apple, която продължава да събира милиарди долари годишно от тези играчи. Така например приложенията на Google присъстват във виртуалния магазин на производителя, а търсачката ѝ се използва в iOS устройствата по подразбиране. Всичко това докарва не малко приходи за гиганта от Купертино. 

На въпрос защо Apple продължава да приема плащания от Google въпреки отношението му към неприкосновеността на личния живот, Кук призна: „Мисля, че тяхната машина за търсене е най-добрата“. Той все пак настоя, че Apple е внедрила контролери в своя Safari браузър, така че да попречи на компании като Google да следят историята на сърфирането и да събират данни за потребителите. 
Коментари: 0