Tим Кук: Вие не сте нашият продукт

Хората, които ви следят в интернет, знаят за вас повече, отколкото, ако някой ви гледа през прозореца, убеден е изпълнителният директор на Apple

Tим Кук: Вие не сте нашият продукт

Снимка: БТА

2159 ~ 1 мин. четене
Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отново повдига въпроса за проблемите с личната неприкосновеност на потребителите, заради злоупотребите с която компании като Facebook и Google напоследък са подложени на завишен контрол.

„Сама по себе си неприкосновеността на личния живот се превърна в криза”, смята Кук. За пореден път той подчерта, че бизнесът на Apple не е фокусиран върху рекламата, за разлика от този на Google и Facebook. Затова и ръководената от него компания не се възползва от събирането на данни, за да подобрява таргетирането на платени съобщения. 

„Вие не сте нашият продукт”, каза той в интервю за  ABC. „Нашите продукти са iPhone и iPad. Ние ценим вашите данни. Искаме да ви помогнем да го запазите неприкосновеността си”, настоя още Кук. 

„Хората, които следят в интернет, зная много повече за вас, отколкото, ако някой ви гледа през прозореца”, смята той, обръщайки внимание на огромното количество лична информация, циркулираща онлайн.

Кук е отявлен защитник на неприкосновеността на потребителите. Все по-често той акцентира върху проблемите в тази посока и настоява, че злоупотребите са се превърнали в бизнес, срещу който трябва да се вземат законодателни мерки. Тим Кук например смята, че Общият европейски регламент за защита на личните данни (GDPR), срещу който се надигнаха мнозина, е всъщност крачка в правилната посока. Крачка, която и САЩ трябва да направят. 

Коментари: 0