Световна карта на (не)щастието

Световна карта на (не)щастието

Снимка: Visual Capitalist

7682 ~ 2 мин. четене
Светът се мени всеки ден и икономиката отдавна не е единственият измерител на удовлетворението, а какво остава за щастието. Любопитно е да се проследи къде на земното кълбо хората са най-щастливи и най-нещастни.

Картографиите по-долу дават нагледно изображение. Те са изготвени от Visual Capitalist и се базират на информацията от седмия Световен доклад на щастието 2019.

Северна Америка


Нещастните американци допринасят за срива на САЩ в класацията за трета поредна година. Докладът отдава голяма част от причините на различни зависимости сред населението: опиати, работохолизъм, хазарт, интернет, пазаруване. 

Хаити е най-малко щастливата страна в този регион. Тя все още се бори с последиците от природни бедствия. Никарагуа пък бележи ръст на фона на усилията на властите да се намали бедността там. 

Южна Америка 


Държавите в Южна Америка са с коефициент около 6 по скалата на щастието. Единственото забележимо изключение е Венецуела, която пропада както по ранга на щастие, така и по регионален напредък. 

Европа


С ранг от 7.7 точки Финландия излиза на върха в световната класация за втора поредна година. Там се наблюдава стабилен баланс между професионалния и личния живот, подкрепени от социални политики. Като цяло скандинавските страни се характеризират като едни от най-щастливите. 

На обратната страна на монетата е Украйна, която е най-нещастната, вероятно заради продължаващия военен конфликт в Югоизточен Донбас. Гърция все още лекува раните си от дълговата криза, но бележи подобрение. 

България е най-малко щастливата нация на континента, след Украйна и Албания. 

Близкия изток и Централна Азия


Най-бързо регионално подобрение бележи Узбекистан. В страната стартира амбициозна програма за икономически, социални и политически реформи. 

На дъното са Сирия и Афганистан. Любопитно е, че палестинско-израелският конфликт не е оказал влияние върху нивото на щастие в Израел и страната дори финишира в класацията с 13-ия най-добър резултат. 

Останалата част от Азия и Океания


В Източна Азия средният резултат за щастие е доста близък до средния за света, като Тайван е най-щастливата страна.

Сингапур се конкурира с други страни в Югоизточна Азия. Съседна Малайзия обаче се срина от 35-о на 80-о място.

Положението в Океания е щастливо, както личи от резултатите на Австралия и Нова Зеландия. 

Африка


Африканският континент като цяло се движи с 19.2% под средните нива за света. Но има и светли лъчи на надежда за подобрение. Остров Мавриций например се радва на добро управление и оживен туристически сектор, което явно повлиява благоприятно на местното население. Бенин също бележи скок в класацията, включително заради структурните реформи с подкрепата на Световната банка за намаляване на бедността и повишаване достъпа  до основни услуги. 

Коментари: 0