Иран е мобилизирал всички ресурси и продава петрол на „сивия пазар”

Страната е решена да заобиколи санкциите на САЩ

Иран е мобилизирал всички ресурси и продава петрол на „сивия пазар”

Снимка: Pixabay

3317 ~ 1 мин. четене
Иран е мобилизирал всичките си ресурси за продажба на петрол на „сивия пазар“, заобикаляйки санкциите на САЩ, които Техеран смята за незаконни. Това каза заместник-министърът на петрола Амир Хосеин Заманиния в неделя, цитиран от държавните медии, предава Reuters. 

Напрежението между двете страни се задълбочи, след като миналата година американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли Съединените щати от ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г. от предшественика му Барак Обама. През ноември 2018 г. САЩ започнаха да налагат санкции за страните, търгуващи с ирански петрол.

Иран обяви, че ще продължи да изнася нефт независимо от санкциите на САЩ. „Мобилизирахме всички ресурси на страната и продаваме петрол на сивия пазар“, заяви той. 

Заманиния не дава подробности за „сивия пазар“. Съобщава се обаче че Иран е продавал петрол на големи отстъпки и често чрез частни фирми по време на санкциите по-рано през това десетилетие. 

„Разбира се, няма да продаваме 2.5 млн. барела на ден, както при (ядрената сделка)“, каза Заманиния, без да дава данни за текущите продажби. По думите му предстои да се вземат сериозни решения относно финансовото и икономическо управление на срната и  правителството работи върху това.

„Това не е контрабанда. Това е борбата със санкциите, които ние не смятаме за справедливи или легитимни”, обясни още зам.-министърът. 

Коментари: 0