МВФ: Въглеродният данък е най-добрият начин за справяне с вредните емисии

Това смятат Кристин Лагард и Витор Гаспар от Международния валутен фонд

МВФ: Въглеродният данък е най-добрият начин за справяне с вредните емисии

Снимка: Pixabay

2207 ~ 2 мин. четене
Климатичните промени са голямото екзистенциално предизвикателство на нашето време. То обхваща всички региони, а за страните с ниски доходи последиците са особено тежки. Всичко това води до необходимостта от ефективно ценообразуване на въглерода, пишат в съвместно изявление директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард и директорът на фискалната политика на МВФ Витор Гаспар в блога на организацията. 

Те предлагат да се въведе глобален данък върху въглеродния диоксид според съдържанието му в изкопаемите горива или отделяните вредни емисии. „Това е единственият най-ефективен инструмент за намаляване на емисиите”, пише в публикацията. 

Обръщайки внимание на повишаващите се температури, те подчертават необратимите рискове от топенето на ледниковите шапки, наводняването на ниско разположените островни държави, зачестяването на екстремните метеорологичните явления. Глобалното затопляне крие и риск от изчезването на видове, разпространение на болести, намаляване на ресурси и подземни води. 

Добрата новина е, че 190 страни по света все пак са поели ангажимент чрез Парижкото споразумение от 2015 г. да се борят срещу заплахата. „Сега е моментът да се мисли реалистично за това как да се постигнат тези ангажименти”, пишат Лагард и Гаспар.

Двамата са на мнение, че данъчното облагане е най-ефективният инструмент за намаляване на емисиите. Според тях така ще се намали потреблението на вредни енергийни източници и ще се стимулира използването на по-чисти горива. Ще се мобилизира и частното финансиране в сферата. Инструментът също така ще осигури и приходи, които след това да бъдат разпределени за преориентиране на публичните финанси в подкрепа на устойчив и приобщаващ растеж. 

В различните страни, нещата следва да се случват по различен начин, смятат още Лгард и Гаспар. „В някои случаи това означава инвестиране в хора и инфраструктура, за постигане на целите за устойчиво развитие. В други това може да означава намаляване на данъците, които увреждат стимулите за работа и растеж”, пишат те.

Нов документ на МВФ обсъжда как цените на въглеродните емисии могат да се използват за изпълнение на Парижкото споразумение за намаляване на емисиите CO2 с една-трета до 2030 г. Ангажиментите на различните страни обаче са различни. Така за някои ще е достатъчно да се наложи данък от около 35 долара за тон въглероден диоксид, но за други с по-амбициозни обещания дори цената от 70 долара за тон би била недостатъчна. 

Коментари: 0