Папа Франциск в България: Ден първи

Папа Франциск в България: Ден първи

Снимка: БТА

2813 ~ 2 мин. четене
Папа Франциск пристигна в България, избирайки за мото на своето тридневно посещение у нас думите „Мир на земята” – заимствани от неговия предшественик, „българския папа” Йоан XXIII (прекарал в София 10 години, тогава все още архиепископ Анджело Ронкали).

Папа Франциск пристигна на летището в София в 10:10 ч. и бе посрещнат тържествено от премиера Бойко Борисов.
 
Двамата си благодариха взаимно за отправената и приетата покана за визита в България.

Посещението на папа Франциск е голяма реклама за България, а фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава, че демократичните процеси са необратими, каза Борисов. Той определи визитата на римикатолическия глава като висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света.

Държавният глава Румен Радев посрещна папа Франциск пред Президентството, където двамата изслушаха химните на България и Втикана.

След срещата си двамата направиха изявления на пл. „Атанас Буров”. „Вашето посещение е свидетелство за обичта ви към българския народ и вярата в България, за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят“, каза Румен Радев.

Папата пък определи България като мост между Изтока и Запада. „Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации”, каза той.

Той обърна особено внимание на демографската криза, оприличавайки я на „нова зима, спуснала се в голяма част от Европа”. Папата коментира проблемите с ниската раждаемост, емиграцията и усилията за задържането на младите у нас.

След срещата с президента, папа Франциск се срещна и със „своя брат”, както сам го нарече, българския патриарх Неофит.

Последва тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Ал. Невски”.

Пред събралите се хора отвън папата отправи своята традиционна неделна молитва „Царица Небесна”. Всяка седмица на този ден милиони католици по света я проследяват на живо. Днес папата се обърна към тях от българската столица.

Голямото събитие на днешния ден бе неделната света литургия, която той отслужи на пл. „Княз Александър I”.

До там папата стигна с папамобила.

Над 100 млн. вярващи са проследили традиционната неделна проповед в София. Над 7 000 души присъстваха на живо.

„И тук, в България, е имало пастири, които са се отличили чрез святост в живота. Моят предшественик, когото вие наричате Българският светец - Свети Йоан XXIII, чиято памет е особено жива на тази земя. Тук той се научи да цени традицията на Източната църква. Неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силна следа в сърцето му на пастир, че го отведе до там да насочи в църквата перспективата на икуменическия диалог, който получи забележителен импулс във Втория Ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали. В известен смисъл трябва да благодарим на тази земя за мъдрата и вдъхновяваща интуиция на добрият папа“, каза Франциск.

Утре папа Франциск се отправя към Раковски. Заради пътуването му, магистрала Тракия между 119-я и 165-я км ще бъде затворена за движение за няколко часа - веднъж по обяд и втори път следобяд.

Ден по-късно ще отпътува от България и ще посети Македония.
Коментари: 0