Тим Курт: Рецесия в Германия няма да наруши бизнеса с България

„Аурубис България“ сключва дългосрочни споразумения и ще инвестира още 122 млн. евро в България, разказа изпълнителният директор на компанията

Тим Курт: Рецесия в Германия няма да наруши бизнеса с България
Потенциалната рецесия в Германия не би предизвикала сериозни сътресения в бизнес отношенията на страната с България, тъй като двете държави имат много дълбоко и всеобхватно сътрудничество. Това коментира изпълнителният директор на „Аурубис България“ и президент на Германо-българската индустриална търговска камара (ГБИТК) Тим Курт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Между България и Германия бизнес отношенията, както и други типове отношения, са много стабилни, стъпили са на стабилна основа, и вярвам, че бизнес отношенията между двете държави са на много по-високо равнище и качество, отколкото между други страни. Освен това виждаме, че бизнес отношенията между България и Германия не са насочени към само един определен сектор като търговията на дребно, IT-технологиите или тежката промишленост, а към няколко едновременно“, каза Курт.

По думите му, ако бъдат разгледани данни от ГБИТК, отношенията между Берлин и София са много балансирани, така че една рецесия не би имала значително влияние. Това не означава, че компаниите в двете страни трябва да са спокойни, че не трябва да правят нищо за смекчаване на икономическите шокове. Самата „Аурубис“ вече е предприела стъпки, за да се подготви за бъдещи икономически трудности.

„Имаме операции в няколко страни, не сме фокусирани само върху една компания или една страна. В миналото научихме, че това може да е недостатък. Не сме песимисти за бъдещето, но естествено виждаме тъмни облаци и предизвикателства. От известно време се подготвяме за тези трудности – сключваме дългосрочни партньорства от гледна точка на продажбите и предлагането, така че мисля, че сме добре подготвени за каквато и да е ситуация, каквато може да възникне“, обясни Тим Курт.

Директорът на „Аурубис“ посочи, че заплаха вижда не само заради евентуална бъдеща рецесия в Германия и дори Еврозоната като цяло, но и заради продължаващата търговска война между САЩ и Китай. „За нас от „Аурубис“ САЩ не са толкова голям пазар, но за сметка на това Китай е. Никой не може да избяга от влиянието на Китай на пазара с метали, така че от тази гледна точка търговската война ни влияе“, каза той.

Въпреки това той поне в близко бъдеще той не очаква спад в продажбите на основния продукт на компанията му – медта – тъй като според него това е металът на бъдещето заради развитието на различните видове технологии и най-вече на електрическата мобилност.

Тим Курт посочи, че през последните 11-12 години „Аурубис“ е инвестирала в България около 600 млн. евро, а през следващите три години планира да инвестира още 122 млн. евро. „Фокусирани сме основно върху стабилизиране на бизнеса на най-високо ниво, защото при последните ни инвестиции постигнахме доста високо ниво на дейност и сега искаме да стабилизираме, да задържим това високо ниво. Освен това трябва да инвестираме в инфраструктура – пътища, водопроводи и т.н. Знаете, че имаме язовир в Душанци, така че сме планирали инвестиции и там“, обясни той.
Коментари: 0