Лондон няма да иска удължаване на преходния период след Brexit

Изказването на британския министър по въпросите за Brexit идва на фона на шансовете за ново отлагане на излизането от ЕС

Лондон няма да иска удължаване на преходния период след Brexit

Британският министър по въпросите за Brexit Стивън Баркли

Снимка: БТА

Великобритания няма намерение да иска от ЕС удължаване на преходния период след Brexit, който ще продължи до декември 2020 г. Това каза днес британският министър по въпросите за Brexit Стивън Баркли пред BBC.

„Нямаме намерение да отиваме отвъд декември 2020 г.“, заявил е той. На въпрос дали, ако законът го изисква, премиерът Борис Джонсън би поискал от Брюксел ново отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, което засега е планирано за 31 октомври, Баркли е казал, че Джонсън би се съобразил със закона.

Това вероятно може и да не се наложи, тъй като според информация на агенция Reuters Стив Бейкър, който е ръководителят на твърдото про-Brexit ядро в управляващата Консервативна партия, е казал на своите колеги да гласуват в подкрепа на договореното от Джонсън с ЕС ревизирано споразумение за Brexit.

Информацията идва на фона на отказа на коалиционния партньор на Джонсън – северноирландската Демократична юнионистка партия (DUP) – да подкрепи новото споразумение. Нейната позиция е от огромно значение, тъй като от тази партия зависи крехкото мнозинство на британското правителство в парламента в Лондон. Освен това много от британските депутати биха се съобразили с мнението на DUP, тъй като основната пречка за приемането на каквото и да е споразумение за Brexit досега е Северна Ирландия и по-конкретно темата как ще бъде уреден статутът на границата ѝ с Република Ирландия, така че търговията помежду им след Brexit да не бъде нарушена.
Коментари: 0