Токът няма да поскъпне заради \"Белене\"

Ще има ток по курортите през лятото, заяви Петкова

Токът няма да поскъпне заради \

Снимка: Стоян Йотов

Цената на електрическата енергия няма как да се повлияе от арбитраж в Париж и няма да се повиши във връзка с него, тъй като НЕК ще получи реален актив. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на Нова телевизия по повод решението на Международния арбитраж в Париж, според което Руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) е осъдила Националната електрическа компания (НЕК) да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ "Белене". 

"Реална щета за НЕК от арбитража няма. Срещу тази сума стои един актив. Опциите, които стоят пред НЕК оттук нататък са няколко. На първо място тя може да вземе тези реактори. От друга страна НЕК може и да продаде това оборудване. Това ще може да стане, когато заедно с "Атомстройекспорт" вземат решение да го продадат на трета страна”, обясни министър Петкова. 

По думите й пазар за подобно нещо има. "Доста страни работят с такива реактори. Ще се търсят варианти в тази посока", каза енергийният министър. 

За да се покрие иска, е предвидено да се заплащат по 167 000 евро на ден. Петкова призова политиците да не се търси виновен в тази ситуация, а да се обединят сили и да се намери решение на проблема. 

Тя коментира още, че това лято със сигурност ще има ток по курортите. Министърът на енергетиката увери, че още в началото на лятото е направен пълен преглед на надеждността на системата, собственост на "ЕСО". 

"Ток ще има сигурност. Мисля, че всичко е под контрол и се очаква един успешен туристически сезон", обобщи министър Теменужка Петкова. 
Коментари: 0