Tom Tailor може да стане китайска

Китайският инвеститор вече притежава големи марки като Lanvin и Wolford

Tom Tailor може да стане китайска
Китайският конгломерат Fosun International обяви във вторник оферта за поглъщане на закъсалия германски търговец на дрехи Tom Tailor, като разшири обхвата си в европейския моден сектор.

Акциите на Tom Tailor нараснаха с 14% до 2,46 евро, след като компанията заяви, че Fosun увеличава дела си до 35,35%, като купува нови акции по 2,26 евро. Това ще вдигне дела на Fosun над прага от 30%, който води до задължително предложение за придобиване съгласно германското законодателство.

Увеличението на капитала ще набере 8,6 милиона евро (9,7 милиона долара), казаха компаниите, а офертната цена от 2,26 евро на акция ще даде на Tom Tailor обща стойност от 96 милиона евро.

Fosun, която притежава френската компания за отдих и свободно време Club Med, се разширява в сектора на търговията на дребно в Европа в момент, когато потребителите в Китай увеличават разходите си за луксозни стоки. Миналата година когломератът пое контрола над Lanvin, най-старият френски оцелял моден лейбъл, и австрийската марка за луксозни дамски дрехи Wolford. Китайската компания също има дял в италианската марка от висок клас Caruso.

Базираната в Хамбург Tom Tailor, основана през 1962 г., работи в средния сегмент на пазара за облекла, но се бори с трудности, тъй като потребителите все повече пазаруват обувки и дрехи онлайн.

Акциите на търговеца загубиха над 80% от стойността си, след като достигнаха 12.9 евро през януари миналата година.

Fosun постепенно увеличава своя дял в Tom Tailor от първата покупка в компанията през 2014 г. През 2015 г. Fosun пое и германската частна банка Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers за 210 млн. евро.

През последните години китайските инвеститори се сблъскаха с негативна реакция в Германия поради опасенията, че компаниите, подкрепяни от държавата, получават прекалено голям достъп до ключови технологии в най-голямата икономика в Европа след придобиването, включително покупката на производителя на роботи Kuka през 2016 г. от китайската Midea и изненадващата покупка на Geely за почти 10% миналата година в Daimler.

През декември Германия договори нови правила за понижаване на прага за скрининг и дори блокиране на покупките на дялове в германски фирми от не-европейци, с цел да предотврати нежеланите поглъщания от китайски инвеститори в стратегически области.
Коментари: 0