Топ 10 места в Европа за снимки от високо

Чудите ли се кое да е следващото място, от което да направите невероятни кадри от високо?

Топ 10 места в Европа за снимки от високо
Без съмнение, голяма част от удоволствието от всяко пътешествие е запечатването на най-прекрасните моменти с фотоапарат или камера, а дестинациите, които предлагат разнообразие от места с неповторими гледки, винаги заемат челни позиции в туристическите класации. 

Чудите ли се кое да е следващото място, от което да направите невероятни кадри от високо, за които да си спомняте и да разказвате дълго след това? Изберете следващата си дестинация според панорамната снимка, която можете да направите от съответното място, което ви показваме днес.

Куполът на катедралата "Св. Петър", Рим

Усещането да се изкачите на купола на най-голямата базилика в света - "Св. Петър" във Ватикана, чиято най-висока част стои на 136,57 м. височина, е наистина несравнимо. Куполът на църквата е дело на Микеланджело, продължено от неговите ученици. Вариантите да видите на живо най-страхотната панорама над Ватикана и Рим са два - да изкачите всички 551 стъпала пеша, или да ползвате асансьор до първо ниво и да изкачите оставащите 320 стъпала пеша. Таксата за удоволствието е 8 евро и е необходимо да отделите време за изкачването, но гледката гарантирано остава спомен за цял живот.


Площад "Микеланджело", Флоренция

Ако искате да направите най-добрата панорамна снимка на Флоренция с красивия мост Понте Векио, река Арно и величествената катедрала "Санта Мария дел Фиоре" с купола на Брунелески и кулата на Джото, непременно се разходете до площад "Микеланджело", намиращ се на левия бряг на реката, в района Олтрарно. Освен с гледката, архитектът Джузепе Поджи прави мястото впечатляващо и с поставените бронзови копия на скулптори на знаменития Микеланджело. Най-красивият маршрут до там минава по моста Понте дела Грацие, следвайки табелите и през прелестната градина на розите. Можете да посетите и заведението, намиращо се към терасата на площада и да изпиете едно ароматно италианско капучино, наслаждавайки се на красотата на града.

Камбанарията на площад "Сан Марко", Венеция


Камбанарията на базиликата "Сан Марко" на едноименния площад във Венеция е висока 98,6 м. и ви гарантира великолепен изглед към Венецианската лагуна, впечатляващите църкви наоколо и дори остров Мурано при слънчево време. През 1902 г. кулата се срутва поради щети от пропуквания, но за щастие няма пострадали. През 1912 г. е построена отново, вече с асансьор за щастие на туристите днес. Дизайнът на кулата вдъхновява редица архитекти по цял свят да създадат над 13 нейни копия в Хърватия, Словения, САЩ, Австралия, Германия, Китай, Испания, Русия и др. Таксата за посещение е 8 евро.


Площад "Палаис", Монако

Площад "Палаис", намиращ се в най-старите части на Монако, е емблематичен, тъй като през 1191 г. на това място се строи първата генуезка крепост, която през 1297 г. е превзета от Франсоа Грималди, преоблечен като монах, а по-късно е превърната в луксозен дворец на фамилията Грималди. Благодарение на височината на скалата, на която е построен площадът, от него се откриват невероятни гледки към хълмовете на Монако, застроени с най-модерни небостъргачи, лъскавите пристанищата на Монако и Монте Карло и целия залив. 

Часовниковата кула, Прага

Кметството в Прага в Стария град е основано през 1338 г., като седалище на администрацията, а най-старата част от комплекса е готическатa кула с уникалния астрономически часовник, известен с 12-те апостола, които се появяват на всеки кръгъл час. Благодарение на централното си разположение в историческия център, изкачването до панорамната площадка на кулата, която отстои на 41 м. височина, ви гарантира страхотно усещане и невероятни гледки към целия стар град и най-известните забележителности на Староместкия площад. Входната такса за изкачването е 250 чешки крони, а най-запалените пътешественици могат да доплатят и за тур с местен екскурзовод на английски език.

Рибарските кули, Будапеща

Рибарските кули в Будапеща символизират 7-те маджарски племена, които поставят началото на унгарската нация преди повече от 10 века. Кулите са построени през 1905 г. и са част от списъка за Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Невероятната им архитектура и осветление ги правят подходящи за страхотни снимки както през деня, така и вечер, а височината от 157 м. ви гарантира живописен изглед към река Дунав и отсрещния й бряг със сградата на Парламента. По-голямата част от кулите могат да бъдат посетени свободно, а веднъж след като сте се изкачили до тях, не пропускайте да разгледате и църквата "Св. Матяш", кръстена на нейния най-значим мецанат, крал Матяш, срещу входна такса от 1500 унгарски форинта.

Иа, Санторини

Малкото градче Иа, с площ от само 19 кв. км и население от около 800 души, е най-любимата дестинация на всички почитатели на фотоапаратите на Санторини, тъй като е най-високата точка на острова и предлага най-добрите възможности за снимки. Очакват ви очарователни кадри на фона на вулканичните скали, заобикалящата ви архитектура в цикладски стил, с доминиращ бял цвят на сградите, църквите със сини куполи и червено-кафявия залив Амоди. Непременно отделете време за няколко фотоса с любимия човек на фона на "най-красивия залез на планетата", както е наричан залезът в Иа. Градчето е прекрасна възможност да изпиете освежаваща напитка в някое от многобройните кафенета или да закупите подарък за спомен за вас или близък човек.

"Преобрежение Христово", Метеора

Уникалната по рода си местност се намира в плодородната Тесалийска равнина, на около 20 км от град Трикала и привлича огромен брой туристи. Подгответе се за неповторими гледки към монолитни скални формации, наподобяващи "метеорити", откъдето идва и името на района (в превод: „висящи във въздуха“). Споени от различни по размери речни камъни, скалите са променяли формата си вследствие въздействието на течащи води, носени седименти, температурни амплитуди, ветрове и природни катаклизми. Подгответе фотоапаратите си през цялото време, а най-вече при посещението на най-големия манастир "Преобрежение Христово". Той се намира на най-високата точка в комплекса, на 600 м. височина и разполага с няколко панорамни площадки с различни гледни точки. 

Плитвичките езера, Хърватия

Национален парк "Плитвички езера" се намира в Източна Лика и е най-обширният национален парк в Хърватия, част от списъка на ЮНЕСКО за световни природни наследства. Затаете дъх при срещата си с 16 на брой, стъпаловидно подредени проточни карстови езера, свързани с каскади от неповторими водопади и пещери. Водите са със забележителен светлосин цвят, вследствие на създалия се шуплест варовик и варовикова кора над подводната растителност. Всяко кътче в парка е подходящо за чудесни снимки, но най-впечатляващият кадър ще заснемете в самия край на разходката си от високо, вървейки през планинския път наобратно.

"Свети Йоан Канео", Охрид

Предполага се, че правословната църква "Свети Йоан Канео", известна още като "Свети Йоан Богослов", датира от края на 13 в. и е била главна църква на разрушен от османците манастир.  Според местна легенда в тази църква е венчан българският цар Иван Асен II, и затова според тогавашните обичаи едната от трите врати на църквата - северната, през която е излязъл царят, е зазидана по-късно. Църквата се намира на брега на Охридското езеро и е подходяща за снимки от всякакъв характер, но най-изключителните фотоси ще направите от хълма над нея, откъдето се открива уникална гледка както към нея, така и към цялото езеро като фон.

Коментари: 0