Toyota и Mazda правят автомобилен завод в Алабама за $1.6 млрд.

Очаква се той да заработи през 2021 г. и да осигури работа на 4000 американци

Toyota и Mazda правят автомобилен завод в Алабама за $1.6 млрд.

Снимка: mazdausa.com

508 ~ 2 мин. четене
Toyota и Mazda обявиха, че ще изградят съвместно предприятие за автомобили на стойност 1.6 млрд. долара в Алабама, САЩ, което ще даде работа на 4 000 работници, съобщава Reuters.

Новината бе обявена на съвместна пресконференция късно вчера, на която присъстваха президентът на Toyota Акио Тойода, главният изпълнителен директор на Mazda Масамичи Когаи и губернаторът на Алабама Кей Айви в Монтгомъри.

Заводът ще бъде построен в град Хънтсвил, а назначените 4000 работници се очаква да получават средно до $50 000 годишно.

Фабриката ще произвежда 300 000 автомобила годишно и ще бъде изградена върху терен от 2500 акра бивши памучни плантации. Очаква се да заработи през 2021 г. Тя ще се намира на около 14 мили от съществуващия вече завод за двигатели на Toyota в Хънтсвил.

След обявяването на новината президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в профила си в Twitter "Добра новина" за американската икономика.

Toyota планира да прави своя модел Corolla в новия завод, докато Mazda ще прави SUV автомобили.

Алабама ще осигури данъчни стимули за инвеститорите. Според официални лица държавните данъчни стимули възлизат на 370 млн. долара, но не се съобщава на каква стойност ще са стимулите, които ще осигурят местните власти на щата.

Алабама вече е петият по големина щат, производител на леки и лекотоварни автомобили. В щата има повече от 150 големи доставчици за автомобилната индустрия и 57 000 производствени работни места.

През септември Daimler обяви ,че ще инвестира 1 млрд. долара за разширяване на фабриката си в Алабама за  автомобили Mercedes-Benz, за да започне производството на електрически спортни автомобили от 2020 г.

В Алабама също има фабрики за сглобяване на автомобили на Honda Motor Co и Hyundai Motor Co. Фабрика за асемблиране на коли наKia Motors Corp работи близо до границата на Алабама с Джорджия.
Подкрепи Economic.bg