Южна Корея планира да забрани търговията с криптовалути

Това се отрази негативно на цената на bitcoin в световен мащаб

Южна Корея планира да забрани търговията с криптовалути

Снимка: Pixabay

1776 ~ 2 мин. четене
Южнокорейското правителство обяви в четвъртък, че планира да забрани търговията с криптовалути, което доведе до срив в цената на bitcoin. В малките часове на 11 януари тя достигна до 12 800 долара, а в момента една единица се търгува за 13 738, сочат данните на Coindesk. Новината за решението на Южна Корея хвърли пазара с виртуални монети в смут, тъй като тя е един от основните източници на търсене в световен мащаб. Сътресенията започнаха преди два дни, когато полицейските и данъчни власти в страната обвиниха местните борси в предполагаемо укриване на данъци. Тогава финансовите регулатори обявиха, че ще разследват шест банки, за които има съмнение, че не спазват законите срещу пране на пари. 

Сега стана ясно, че правителството дори подготвя законопроект за забрана на търговията с криптовалути на вътрешите борси. „Има големи притеснения по отношение на виртуалните валути“, коментира министърът на правосъдието Парк Санг-ки, цитиран от Reuters. 

По негови думи предложението за прекратяване на търговията идва след „достатъчно обсъждане“ с други държавни агенции, включително финансовото министерство и финансовите регулатори. 

Пълната забрана на търговията с криптовалути обаче трябва да бъде гласуван с мнозинство от 297-те членове на Народното събрание – процес, който може да отнеме месеци или дори години. 

Правителството обаче демонстрира твърдост и това доведе до глобални сътресения. Цената на bitcoin на местния пазар се понижи с 21% до 18.3 млн. вона (17 064 долара) след коментарите на министъра. 

Миналогодишният ръст от 1 500% на bitcoin предизвика огромно търсене на криптовалути в Южна Корея, като привлече интереса на най-различни хора – от студенти до домакини. Това породи притеснение, че тази мания напомня на пристрастяване към хазарт. 
Подкрепи Economic.bg