Тръмп опитва да удари Amazon с двойни пощенски такси

Засега главният пощенски началник на САЩ Меган Бренан е успяла да тушира желанието му

Тръмп опитва да удари Amazon с двойни пощенски такси

Снимка: Pixabay

1356 ~ 2 мин. четене

Още в края на март се появиха медийни публикации, че американският президент Доналд Тръмп е „обсебен” от идеята да атакува онлайн гиганта за търговия на дребно Amazon. Медийната компания Axios дори писа, че Тръмп обмисля правни мерки срещу компанията на Джеф Безос. През почти двата месеца от тогава досега лидерът на САЩ не се е отказал от желанието си за война срещу Amazon.

Тръмп лично е поискал от главния пощенски началник на САЩ Меган Бренан да удвои таксата, която компании като Amazon трябва да плащат на американските пощи, за да използват услугите им, написа The Washington Post.

Бренан обаче е успяла засега да тушира желанието на президента, страхувайки се, че исканото повишение на таксите значително ще усложни договорните отношения между американските пощи и компании като Amazon. Много от договорите между пощите и компаниите подлежат на контрол от регулаторна комисия.

Тръмп отдавна не прикрива неодобрението си към Amazon и нейния главен изпълнителен директор Джеф Безос. Американският президент в миналото е писал в Twitter, че компанията нанася вреда върху американската пощенска служба и е критикувал Безос, че притежава вестник The Washington Post.

„Amazon нанася голяма вреда на търговците на дребно, които си плащат данъците. Градчета, градове и щати във всички части на САЩ, понасят щети – губят се много работни места!”, написа Тръмп през август миналата година.

Американският президент гледа лошо на Amazon отчасти и защото негови близки колеги от сектора с недвижими имоти са му се оплакали, че компанията на Безос пречи на бизнеса с тухли и хоросан, както и на моловете.

Коментари: 0