Тръмп, Брекзит и Ко.: Защо МBA обучението в Австрия е правилната алтернатива

Все повече от кандидатстващите се ориентират към Австрия като предпочитано място за обучение по MBA

Тръмп, Брекзит и Ко.: Защо МBA обучението в Австрия е правилната алтернатива
2450 ~ 2 мин. четене

Според скорошно проучване на General Management Admission Council (GMAC), над 50% от американските бизнес училища отчитат спад сред кандидат-студентите, а 52% от чуждестранните MBA кандидати споделят, че не биха кандидатствали във Великобритания заради лошите перспективи за получаване на разрешително за пребиваване и работа в следствие на Брекзит.

Въпреки че австрийските MBA програми са изключително конкурентни спрямо международните такива, в миналото те бяха по-малко популярни. Според проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy към Виенския университет по икономика и бизнес, това е напълно незаслужено: „По отношение на качество, международност и възможности за работа, някой австрийски MBA програми не отстъпват на най-добрите международни програми, дори напротив – те предлагат на студентите предимства, които трудно биха открили другаде“. Тя разглежда четирите основни причини кандидатите да изберат MBA програма в Австрия.

1. Високо качество: Има два ключови критерия за правилния избор на MBA програма, които са безпристрастен показател за нейното качество - международните акредитации и класирания. WU Executive Academy има „тройна акредитация“ от водещите агенции в света - AACSB, AMBA и EQUIS. На тази привилегия се радват само 86 бизнес училища в света. Освен това, вече над 10 години нашите MBA програми са в топ 100 на класацията на Financial Times за Executive MBA“, казва проф. Щьотингер.

2. Международен фокус: Колкото по-силна е международната насоченост на програмата, толкова по-добре тя отразява глобализираната, бързо развиваща се среда, с която се сблъскват студентите. „Днес над 60% от студентите ни са от чужбина, а 50% от академичния състав идва от 240 партньорски университета и бизнеси от цял свят. Организираме и учебни пътувания до САЩ, Южна Америка и Азия“, казва проф. Щьотингер.

3. Качество на достъпни цени: Престижните европейски MBA програми варират от 61,000 евро в IE Business School до 95,000 евро в London Business School. В Австрия таксите са много по-ниски. „Цените на нашите MBA програми са от 15,500 до 49,000 евро. Дългогодишният ни опит ни позволява да предлагаме висококачествено образование на много атрактивни цени“, обяснява проф. Щьотингер.

4. В сърцето на Европа: Над 1200 големи играчи като Henkel, Siemens, JVC и Beiersdorf имат седалище в Австрия, а Виена е дом на някои от най-значимите международни организации като ООН, ОПЕК и IAEA. „Между другото, през 2017 година, Виена за осми пореден път оглави класацията за най-добър град за живеене. Политически и социално безопасната среда, отличната здравна система и богатия културен живот са сред другите фактори, влияещи върху избора на студентите за MBA програми,“ заключава проф. Щьотингер.

Коментари: 0