Тръмп притиска автомобилните компании да произвеждат повече в САЩ

Американският президент за пореден път атакува и Северноамериканското споразумение за свободна търговия

Тръмп притиска автомобилните компании да произвеждат повече в САЩ
1112 ~ 1 мин. четене
Доналд Тръмп отново е притиснал големите автомобилни компании, като е поискал от тях да увеличат производствата си в САЩ. Това се е случило на среща, организирана в Белия дом в петък, между американския президент и висши ръководители на 10 големи автомобилостроители, работещи в САЩ. Той също така е атакувал, за пореден път, Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), което е от полза на автомобилните компании, пише Reuters.

От своя страна корпорациите са го призовали да работи с Калифорния за запазването на стандартите за емисиите на автомобили в САЩ. Срещата се състоя заради намерението на Министерството на транспорта да разхлаби федералните стандарти за горивна ефективност и замърсяване, въведени от предишния президент Барак Обама.

След срещата двама представители на големи групи от автомобилната индустрия са излезли с изявление, че „Тръмп е отворен към дискусия с Калифорния“. Щатът, заедно с още 16 други, в които живее общо 40% от населението на САЩ, отправиха заплаха миналата седмица, че ще блокират опитите на администрацията да разхлаби изискванията за горивна ефективност.

Министерството на транспорта предлага повишаването на изискванията да бъде замразено на нивото от 2020 г. и да останат така до 2026 г. Очаква се администрацията на Тръмп официално да представи законопроекта по-късно този месец или през юни.
Коментари: 0