Тръмп удължи ембаргото за доставки на петрол от Иран

Има достатъчно петрол и петролни продукти в света, произведени от страни, различни от Иран, категоричен е американският президент

Тръмп удължи ембаргото за доставки на петрол от Иран

Снимка: БТА

392 ~ 1 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп удължи наложеното по-рано ембарго върху доставките на петрол от Иран, съобщиха от пресслужбата на Белия дом. Държавният глава на САЩ смята, че в световен мащаб има достатъчно петрол и сътрудничеството с Иран в тази индустрия може да се прекрати безболезнено.

"След внимателна оценка на доклада, изпратен до конгреса на САЩ от информационния отдел на Министерството на енергетиката и други важни фактори, включително икономическите условия в света и увеличаването на производството на петрол от САЩ и някои други страни, както и световното ниво на неизползван капацитет за производство на петрол и наличието на стратегически резерви, стигнах до заключението, че има достатъчно петрол и петролни продукти в света, произведени от страни, различни от Иран, за да позволим значително намаляване на покупките на петрол и петролни продукти от Иран", се казва в указа на американския президент.

Американските санкции започнаха през ноември 2018 г., когато американският президент реши да оттегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма, предвиждащо отмяна на ембаргото. Съгласно промяната всички трябваше да спрат сделките с ирански петрол с изключение на Китай, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция.
Коментари: 0