Тръмп рискува политическа буря с поведението си пред Путин

Американският президент се отрече от собствените си разузнавателни агенции и от политиката на страната си

Тръмп рискува политическа буря с поведението си пред Путин

Снимка: БТА

5194 ~ 1 мин. четене
По време на пресконференцията си с Владимир Путин Доналд Тръмп демонстрира, че не вярва на собствените си разузнавателни агенции и че по-скоро вярва на Кремъл по въпроса манипулирала ли е Русия президентските избори в САЩ през 2016 г., пише Reuters.

В деня, когато беше подложен на натиск от свои критици, страни съюзници и дори от собствената си администрация да заеме твърда позиция спрямо Москва, Тръмп не каза и една критична дума за Русия по нито една от темите, които влошиха отношенията между Вашингтон и Москва до най-лошото им положение от Студената война насам.

Американският президент не само не разкритикува Путин по нито един въпрос, но и определи като „глупост“ политиката на САЩ и най-вече решението да се разследва имало ли е руска намеса в изборите за президент преди две години.

Представянето на Тръмп на днешната среща в Хелзинки е вероятно да създаде политическа буря в САЩ, където Белият дом от месеци се опитва да опровергае предположенията, че президентът няма желание да се изправи срещу руския си колега. Бивш ръководител на ФБР определи поведението на Тръмп като предателство, а сенатор от Републиканската партия, която го издигна за президент, го нарече срамно.

Президентът на САЩ проведе срещата си с държавния глава на Русия само дни, след като американски прокурор обвини 12 руски агента, че са откраднали данни от Демократическата партия, за да помогнат на Тръмп да спечели изборите.

Подкрепи Economic.bg