Тръмп се е отказал от военните маневри с Южна Корея, за да спести милиони долари

Вчера САЩ и Южна Корея обявиха, че се отказват от годишните си големи военни маневри, които трябваше да се проведат по-късно този месец

Тръмп се е отказал от военните маневри с Южна Корея, за да спести милиони долари

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп заяви в Twitter, че причината, поради която е решил да редуцира военните учения с Южна Корея, е, за да се спестят на САЩ стотици милиони долари, предадоха световните агенции. Тръмп подчерта, че това е била неговата позиция много преди да стане президент на страната.

Освен това намаляването на напрежението със Северна Корея в настоящия момент е нещо добро, допълни той.

Вчера САЩ и Южна Корея обявиха, че се отказват от годишните си големи военни маневри, които трябваше да се проведат по-късно този месец. Това решение беше възприето като знак на желание за успокояване на напрежението от страна на американците. В това учение участваха от двете страни над 200 000 военни. То беше заменено от маневри с по-малки мащаби.

Същевременно днес съветникът по националната сигурност на Тръмп - Джон Болтън, определи срещата на Тръмп и Ким в Ханой като успех, предаде Франс прес.

"Не смятам, че тази среща беше провал. Президентът се придържаше към концепцията си за едно приемливо споразумение и той укрепи връзките с Ким Чен-ун по повод тази среща на върха. Освен ако не мислите, че едно лошо споразумение би било по-добре от липсата на каквото и да е споразумение, за мен тази среща беше успех", каза Болтън в програма по телевизия Си Би Ес.

Според него предложението на Северна Корея да унищожи основния си ядрен обект в Йонбьон е много ограничена отстъпка. Той припомни, че Тръмп е готов да приеме вдигането на икономическите санкции само в замяна на пълното унищожаване на севернокорейските ядрени инсталации.
Коментари: 0