Тръмп въведе мащабни ограничения за работните визи

Въпреки съпротивата на бизнеса висококвалифицирани служители, студенти и мениджъри не могат да влязат с визите си в САЩ

Тръмп въведе мащабни ограничения за работните визи

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп преустанови влизането в страната на някои чуждестранни работници в понеделник - ход, който според Белият дом би помогнал на възстановяването на икономиката от щетите от коронавируса. Бизнесът обаче категорично се противопоставя на решението на администрацията на президента, предава Reuters.

Според документа, издаден от Тръмп, временно се блокира влизането на чуждестранни работници с виза H-1B, която е за висококвалифицирани служители, с виза L, предназначени за мениджъри и специализирани работници, които се прехвърлят в рамките на компанията. Тръмп блокира и влизането на лицата със сезонни работни визи H-2B, с изключение на тези в хранително-вкусовата промишленост. Заповедта замразява и влизането с J визи, предназначени за обмен на студенти, както и визи за съпрузите на висококвалифицирани чуждестранни работници.

Заповедта, която влиза в сила от сряда и ще продължи до края на годината, ще отвори 525 хил. работни места за американските работници, заяви високопоставен служител на администрацията. Властта, която не обясни как администрацията е стигнала до тази цифра, заяви, че този ход е насочен към „връщане на американците на работа възможно най-бързо“.

Забраната няма да засегне вече намиращите се в САЩ специалисти.

Предприятията, включително големите технологични компании и Търговската камара на САЩ, заявиха, че спирането на визите ще затрудни икономическото възстановяване след щетите, нанесени от пандемията. Критиците на мярката твърдят, че Тръмп използва коронакризата, за да постигне дългогодишната си цел да ограничи имиграцията. Непосредствените ефекти на заповедта вероятно ще бъдат ограничени, тъй като американските консулства по света остават затворени за повечето рутинни обработки на визи.

Според данни на Reuters най-много визи H-1B през 2019 г. са използвани от Amazon, Google, Tata, Microsoft, Facebook, IBM, Apple и Intel.

Тръмп се кандидатира за преизбиране на 3 ноември и направи своята твърда имиграционна позиция централна стъпка пред избирателите, въпреки че коронавирусът, колебливата икономика и протестите в цялата страна са засенчили този въпрос.

В изявление на BSA, софтуерният алианс на САЩ, чиито членове включват Microsoft и Slack, призова администрацията да се „въздържа от ограничаване на заетостта на висококвалифицирани чуждестранни специалисти“, добавяйки: „Тези ограничения ще повлияят негативно на икономиката на САЩ“ и ще намалят работните възможности за американците. Много бизнес групи лобираха срещу временна забрана за издаване на визи, преди тя да бъде официално обявена.

H-2B визите, които бяха включени в забраната за влизане, са използвани от фирми, включително и на президента Тръмп, сред които неговия клуб Mar-a-Lago във Флорида.

Сара Пиърс, политически анализатор от базирания във Вашингтон институт за миграционна политика, изчисли, че новото решение ще блокира 219 хил. чуждестранни работници до края на годината. „Това въвежда повече хаос във вече хаотична ситуация за много американски компании“, коментира тя.

Прекратяването на влизането с изброените визи, има свои изключения, но все по-малки. Заповедта освобождаване влизането на медицински работници, но самоза  тези, които са съсредоточени върху изследвания и грижи за коронавирус.

През април в пика на разпространението на вируса Тръмп блокира имиграцията за 60 дни, за да „защити вече ощетените и безработни американци от конкуренцията за оскъдните работни места“. Разпоредбата изтича този уикенд. Нейните измерения обаче бяха по-леки, а изключенията тогава важаха за всички медицински лица. Сега временната забрана за имиграцията е удължена с още 180 дни.

Коментари: 0