Петролът поевтиня заради неяснотите около търговската сделка между САЩ и Китай

Напрежение в Близкия изток пък дава известна подкрепа на цените на петрола

Петролът поевтиня заради неяснотите около търговската сделка между САЩ и Китай

Снимка: БТА

Цените на петрола се понижиха във вторник сутрин, след като пазарите бяха потресени от изненадващите коментари на търговския съветник на Белия дом Питър Наваро, който заяви, че трудно спечелената търговска сделка между САЩ и Китай, която прекрати търговската война помежду им, „вече я няма“. По-късно той заяви, че думите му са извадени от контекста, предава Reuters.

Пазарите леко се успокоиха, след като по-късно президентът Доналд Тръмп публикува туит, с който коментира че сделката с Китай е „непокътната“, добавяйки, че се надява втората по големина икономика да продължи да спазва условията по споразумението.

Към 8:30 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент се търгува за 42.99 долара за барел, което е понижение с 0.21%, а лекият американски суров петрол WTI поевтиня с 0.44% до 40.55 долара за барел.

Отношенията между Вашингтон и Пекин достигнаха най-ниската си точка от години след като пандемията, чийто епицентър бе Китай, достигна и удари силно и САЩ. Президентът Тръмп и неговата администрация многократно обвиняваха Пекин, че не е прозрачен по отношение на епидемията.

„Тези коментари от Наваро се появиха от нищото. Търговците на енергия вероятно ще останат скептични към отношенията между САЩ и Китай, ако китайците не успеят бързо да компенсират недостига в своите обещания за покупки на селскостопански стоки“, смята Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

По-рано по време на сесията цените на петрола се повишиха, след като повечето страни и щати се връщат към „нормалното“, а търсенето на гориво се повиши. В Ню Йорк, най-засегнатият от коронавируса град в САЩ, улиците вече са задръстени от трафик.

Напрежението в Близкия изток също дава известна подкрепа на цените на петрола. Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия в Йемен, заяви във вторник, че е засякла три балистични ракети, изстреляни от бунтовниците хуси към градовете Найран и Джизан в Саудитска Арабия, предава саудитската държавна телевизия.

Междувременно от страна на предлагането, американските и канадските нефтени и газови компании намаляват броя на платформите, които работят, до рекордно ниски стойности.

Американските петролни платформи в експлоатация намаляха с още десет до 189 миналата седмица, най-ниската им стойност от юни 2009 г., според седмичните данни на фирмата за енергийни услуги Baker Hughes Co. Газовите инсталации паднаха с още три миналата седмица до 75, което е най-ниското им ниво от 1987 г. според данните.

Коментари: 0