Ефективността на програмата за безлихвени заеми до 4500 лв. е все по-малка

Отказите продължават да се увеличават, а одобрените суми стават все по-малки

Ефективността на програмата за безлихвени заеми до 4500 лв. е все по-малка

Снимка: Economic.bg/Архив

Отказите, които получават лица при кандидатстването им за държавно гарантираните безлихвени кредити до 4 500 лв., растат. Това показват данните на Българската банка за развитие (ББР), според които към 22 юни 32.2% от заявките за тези заеми са отхвърлени. За сравнение, през изминалите две седмици, отказите бяха съответно 31% и 28%.

Според условията на програмата, за която държавата задели 200 млн. лв., за безлихвения кредит до 4500 лв. могат да кандидатстват служителите в неплатен отпуск, пенсионерите и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от Covid-19. Одобрената сума може да се отпусне наведнъж или на три месечни транша.

Статистиката на ББР показва, че повечето от одобрените кредити са за максималния размер на сумата, но в последната седмица средната одобрена сума на кредита е намаляла до малко над 4000 лв. Само седмица по-рано тя бе в размер на 4200 лв.

Към момента - три месеца след началото на коронакризата, са подадени 16 522 молби за заем. От тях потвърдени са общо 9 576 на стойност близо 40 млн. лв., а обработващи се - 1 616. Двете трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се.

По мярката може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване на заемите е 5 години, с минимум 6 и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Също така за тях могат да кандидатстват и хора с лошо кредитно досие, но самите търговски банки имат право да преценяват дали да отпуснат заема и до каква сума да е. Ако една търговска банка откаже на физическото лице отпускането на кредита, то може да се обърне към друга банка.

От 22 юни към програмата на ББР се присъединява още една банка - Пощенска банка, която също започва да приема заявления за кандидатстване за безлихвен кредит. По програмата работят още Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка вече усвоиха финансовия си ресурс по програмата.

От 19 юни в сила са и нови по-облекчени правила за кандидатстването за безлихвени кредити, тъй като достъпът на някои от нуждаещите се, особено самоосигуряващите се, бе затруднен.

Коментари: 0