САЩ започнаха търговска война и с Канада

Тръмп налага мита на вноса на алуминий от 1 юли

САЩ започнаха търговска война и с Канада

Снимка: Wikipedia

2408 ~ 1 мин. четене
Съединените щати планират да наложат мита на вноса на алуминий от Канада, съобщи Bloomberg късно в понеделник, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Ако Канада откаже да наложи ограничения за износ, Съединените щати ще обявят в петък повторното налагане на 10% тарифи за алуминий от страната, се посочва в информацията.

Митата ще бъдат приложени до 1 юли, когато се очаква да влезе в сила ново търговско споразумение САЩ-Мексико-Канада (USMCA).

Някои отрасли, включително автомобилните производители, поискаха забавено прилагане на споразумението поради трудностите, които срещат на фона на пандемията от коронавирус, допълва Reuters.

USMCA заменя 26-годишното споразумение за свободна търговия в Северна Америка между трите икономики, известно като НАФТА.

По-рано през деня Върховният съд на САЩ атакува митата на президента Доналд Тръмп за вносна стомана, по иска на индустриална организация, която твърди, че ключова част от закона, според който той налага митата, нарушава американската конституция.

През тази година Тръмп подписа декларация за увеличаване на тарифите на продуктите от деривати от стомана с допълнителни 25%, а на дериватите от алуминиеви продукти с допълнителни 10%. Няколко страни, включително Канада и Мексико, бяха освободени от тези мита.
Подкрепи Economic.bg