Тръмп заплаши да изгони германските автопроизводители

Той се закани да ги преследва с икономически мерки, докато сами не се оттеглят от страната

Тръмп заплаши да изгони германските автопроизводители
Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че преследва германските автопроизводители и ще ги принуди да се оттеглят от САЩ. Това пише пише германското списание Wirtschaftswoche, цитирано от агенция Reuters.

Германското издание се позовава на няколко анонимни европейски и американски дипломати, но без да привежда никакви точни цитати. То пише, че Тръмп се заканил да преследва автопроизводителите, докато нито един Mercedes-Benz не се движи по Пето авеню в Ню Йорк. Според списанието Тръмп още през април е казал на френския си колега Еманюел Макрон, че възнамерява да притисне германските производители на коли до един да се оттеглят от САЩ. Президентската администрация в Париж днес е отказала да коментира темата.

Белият дом миналата седмица започна търговско разследване относно вноса на превозни средства, което може да доведе 25% мито върху вносните автомобили. То ще бъде аргументирано със същите „съображения за националната сигурност”, въз основа на които Вашингтон през април въведе обмитяване върху вносните алуминий и стомана. Едно такова мито би могло да е унищожително за германските автопроизводители, които контролират 90% от пазара на автомобили от висок клас в САЩ и са най-големите износители от ЕС към САЩ. BMW е собственик на марката Rolls-Royce, а Daimler притежава Mercedes-Benz. Volkswagen пък контролира Bentley, Bugatti, Porsche и Audi.

Новината за намеренията на Тръмп веднага нанесе удар по акциите на автопроизводителите. Акциите на BMW се търгуваха на 0.5% по-ниска цена, докато тези на Daimler и Volkswagen отчетоха спад съответно с 1 и 1.6%.

Тръмп и в миналото се е изказвал срещу германските производители на коли, като в началото на 2017 г. дори даде интервю пред германския вестник Bild, в което каза, че би могъл да наложи 35% мито върху вносните автомобили.

От Берлин реагираха гневно при започването на американското разследване срещу вноса на коли, но ръководителят на германската индустриална асоциация BDI Дитер Кемпф днес призова за предпазливост предвид нарастващото напрежение в търговията между ЕС и САЩ. Според него, ако Брюксел наложи контрамерки на американските мита, то Тръмп ще продължи с по-нататъшни икономически удари.
Коментари: 0